Po Jaroslavu Pešatovi byla pojmenovaná i základní škola. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Duchcov – Vedení města Duchcova udělilo čestné občanství in memoriam Jaroslavu Pešatovi. Informace zazněla na zasedání duchcovských zastupitelů koncem dubna. Duchcovský rodák Jaroslav Pešata byl aktivní v protifašistickém odboji, pracoval jako učitel a byl aktivním protagonistou sokola, v němž působil jako župní náčelník. Podlehl mučení při výslechu v komunistickém žaláři.

K prvnímu pietnímu aktu a oficiálnímu uctění památky Jaroslava Pešaty došlo až v roce 1990. V té době po něm byla přejmenovaná tehdejší Gottwaldova ulice a v roce 1996 i tamní škola na Základní školu Jaroslava Pešaty. V roce 2004 byla z iniciativy Konfederace politických vězňů Jaroslavu Pešatovi odhalena na boční zdi budovy sokolovny v Duchcově pamětní deska.

Jaroslav Pešata se narodil v roce 1912 v Duchcově. Pracoval jako učitel. Nejprve na Sedlčansku, kde se v době protektorátu zapojil do protinacistického odboje. Později se vrátil do Duchcova, kde pokračoval v učitelské profesi a aktivní činnosti v sokole. Byl zatčený v roce 1953 příslušníky STB přímo v duchcovském gymnáziu. Obviněn byl za propagaci Tyršových a Masarykových ideálů a podvracení republiky. Zemřel 6. března 1954 ve vězeňské nemocnici na Pankráci na následky mučení při výslechu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru