KITT ze seriálu Knight Rider v českém podání a i s českým hlasem. Foto: archiv majitele
Výlety

Litvínov – Už tuto sobotu se stane Litvínov, resp. jeho část Loučky, centrem milovníků vůně motorového oleje. Chystá se VIII. sraz historických vozidel. I letos si pořadatelé z Muzea veteránů připravili zajímavosti, kvůli kterým se vyplatí na Loučky v sobotu dorazit.

„Moc jsem si přál, aby k nám jednou přijela dakarová liazka a letos se to konečně podařilo. Přivítáme u nás Jiřího Moskala s jeho vozem LIAZ. Když závodil na Rallye Paříž-Dakar, byl vždy velkým konkurentem Karla Lopraise," prozrazuje první lákadlo pořadatel Tomáš Urban a hned dodává, že si jako malý hrál s auty sestavenými z Monti systému a nechyběl mezi nimi právě vůz značky LIAZ.

Už v pátek se uskuteční velké dopravní manévry, aby se do areálu přepravil vyprošťovací tank VT 55 společnosti Speciální stavby Most. „Je to stroj, který stále používají. Využívá se při náročných akcích, kde jsou potřeba například jeřáby... tím tankem je pomáhají posunovat," vysvětlil Tomáš Urban.

Opět se chystá i slavnostní spanilá jízda, kdy vozy do ulic města vyrazí přesně ve 12 hodin.

Na co se ještě mohou návštěvníci těšit? Letos je přehlídka zaměřená hlavně na vozy rallye, ale přijedou i oblíbení představitelé filmových hrdinů. Chybět nebude replika vozu z filmu Návrat do budoucnosti DeLorean, ale ani KITT ze seriálu Knight Rider, jehož řidičem nebyl nikdo jiný než tehdy velmi populární David Hasselhoff. Černý mluvící Pontiac je stálicí litvínovského srazu historických vozidel.  

Stejně jako hrdina Michael Knight se snaží i majitel tohoto vozu zůstat v utajení. „Protože sliby se mají plnit, před osmi lety jsem začal se stavbou vozu. Když jsem byl malý a marodil jsem, hlídala mě babička. Pustila mi tehdy v televizi tento seriál a já jsem si vysnil, že jednou takové auto budu mít," vysvětluje majitel vozu, jak k myšlence na přestavbu vozu do podoby KITTa přišel. I dnes se občas na seriál podívá, má až na výjimku jednoho nahrané všechny díly. „Vůz vlastně zdokonaluji pořád, ale teď už ty úpravy jsou méně viditelné. Tím, že vím o tom autě vše, tak už mám na seriál trošku jiný náhled, ale pořád mě to baví," dodává mladý muž.

Na mnoho srazech jeho vůz nepotkáte, bere s ním spíš rodinu na vyjížďky, případně i na nákup. „Byl jsem třeba na srazu amerických veteránů v Pasohlávkách, ale tím, že je to už velmi vyhlášené, tak pro mě to ztratilo kouzlo, je tam už hlava na hlavě," podotknul majitel jediného v Česku česky mluvícího KITTA. Ví o dalších čtyřech či pěti replikách tohoto vozu v Česku, ale většinu detailů a i interiér dle seriálové podoby mají v Česku jen dva vozy. „Jeden je můj a druhý si z Itálie přivezl můj známý do Prahy. Bohužel jej prodal, a tak už nevím, kde je mu konec. Jednou jsme parkovali vedle sebe na srazu veteránů v Chomutově. Stál jsem v davu mezi lidmi a poslouchal, co si povídají. Musím říct, že mě těšilo, jak obdivují můj vůz... že ten druhý je sice velice povedená replika, ale ten můj vypadá, jako kdyby KITT právě projel pouští a zaparkoval před nimi," vzpomíná noční rytíř. Má to výhodu, aby vůz vypadal autenticky, nemusí ho na sobotní akci příliš leštit.  

Co mnoho fanoušků láká je právě fakt, že KITT k nim promlouvá... a tak skvěle, že to skoro vypadá, jako kdyby skutečně žil. „Hlášky jsou přímo ze seriálu. Můj vůz v sobě nemá umělou inteligenci, ale simulace odpovídá určitým modelovým situacím. A k tomu mohu jednotlivé repliky pouštět i na dálku tlačítkem," prozradil tvůrce vozu.

Do areálu Loučky začnou první vozy přijíždět v 8 hodin ráno. V 10 hodin přijede patron srazu Pavel Nový a host Petr Jablonský. V pravé poledne vyrazí vozy na spanilou jízdu, ve 14 hodin budou opět přímo v areálu vyhlášeni vítězové letošního ročníku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru