Bílina - Stovky fotografií, dobové předměty, kostýmy a kroje i další předměty dokumentují historii města Bíliny při výstavě k oslavám výročí 1025 let od první písemné zmínky. Výstava zavede návštěvníky do mnoha oblastí minulosti města, fotografie zachycují jak různé stavební práce městských dominant, tak i atmosféru života v jednotlivých obdobích.

“Výstava je pro město Bílina velmi důležitá a významná. Je zde zachyceno mnoho zajímavých událostí, na které si lidé jistě rádi zavzpomínají. Navíc se mnozí z návštěvníků na výstavě sami podíleli, zapůjčili nám dobové předměty, kroniky nebo své fotografie. Za to jim velmi děkujeme,” uvedla při vernisáži výstavy první místostarostka města Vendula Vodičková. 

Výstava je interaktivní, kromě velmi originálního vstupu je expozice doplněná smyčkou fotografií v televizi, která o další stovky snímků rozšiřuje výstavu samotnou. “Jelikož nejvíce vystavených exponátů pochází z uplynulého století, rozhodli jsme se výročí města propojit i s výročím sta let Československé republiky. Vstup nám tedy členové Historického spolku Bílina proměnili v bunkr první světové války a lidé tedy symbolicky vejdou do minulosti,” popsala vedoucí Kulturního centra Bílina Martina Tuháčková.

 

0609bilina2

Zajímavostí výstavy jsou prapory nebo kostýmy a kroje spolků, které ve městě působí dlouhá léta. Lidé si ale také například zavzpomínají na výstavbu letního amfiteátru, nyní již neexistující domy, divadelní soubor či městské oslavy. Důkazem solidárnosti našich předků je dokument o pomoci Slovensku při záplavách, kdy každý z obyvatel města poslal na opravy poškozených domů nejméně pět cihel. Celkem se na Slovensko z Bíliny odvezlo šedesát tisíc cihel.

Na výstavě se podílely také děti z bílinských škol. Jejich výtvarná díla zaměřená na historii města a hornictví jsou k vidění v Galerii Pod Věží.

(pn)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru