Teplicko si zaflirtuje se 30 °C. Půjdeme z léta rovnou do zimy?
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - V pondělí 10. září bude do střední Evropy vybíhat azorská tlaková výše, což je dozajista dobrá zpráva pro všechny, co si libují ve slunečních paprscích. Nebo snad ne?

Nejvíce slunce očekávejte v ranních a dopoledních hodinách, po obědě se oblačnostní situace zhorší. Srážky však žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 25 °C, ráno v minimu kolem 12 °C.

V úterý 11. září onen výběžek azorské anticyklóny jakoby dostane rozum a odštěpí se, pročež z něho vzejde samostatná oblast vyššího tlaku, jejímuž centru se zachce po evropském srdci, ačkoli jen částečně neboli nedokonale. Úterní počasový scénář se proto jeví být tak trochu opoziční vůči tomu pondělnímu – zatímco v první půli dne se zadaří oblakům, v té druhé se vyčasí, jinak řečeno nebe zmodrá. Čili mimo jiné bude možné z Doubravky sledovat západ slunce, které nedlouho před 19. hodinou a 30. minutou zmizí za Krušnými horami (škoda, že ne za mořem, co?). Na dešťové kapky zapomeňte. Nejvyšší odpolední teploty okolo 26 °C, ráno v minimu kolem 16 °C.

Ve středu 12. září se rozzáří očka všech teplomilů, poněvadž se nejvyšším odpoledním teplotám zachce až po 28 °C. Nebude proto chybět mnoho k atakování hranice 30 °C, čímž by se středa stala tropickým dnem. Teoreticky se to stát může, ale prakticky spíše ne. Samozřejmě v centru města, na dlažbě a spol., na přímém slunci se dozajista více než 30 °C dočkáte. Co oblačnost? No žádná, dámy a pánové – počínaje ránem a konče večerem jasno, přinejhorším skoro jasno. Paráda, že? Ráno v minimu kolem 14 °C.

Ve čtvrtek 13. září to vypadá na další čistokrevně letní den, neboť by se nejvyšší odpolední teploty měly pohybovat až okolo 27 °C. Nicméně s tím celodenním azurem by to již mělo být horší, v odpoledních hodinách by totiž měla dorazit jakože studená fronta, která podpoří tvorbu kupovitých mračen, to jest bouřek. Takže teplo, ale s bouřkami. Zkrátka takový klasický letní den více méně přesně uprostřed září, jež je první třetinou meteorologického podzimu. V minimu kolem 17 °C.

Dobrá (jak pro koho) zpráva na konec: Modely prozatím předpokládají, že až letní teploty se budou angažovat (přinejmenším) do půle příštího týdne, tzn. do středy 19. srpna. Že by zase ten klasický scénář z léta rovnou do zimy? Nuže nechme se překvapit, však nám ani nic jiného nezbývá.

(soj)

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru