Bílina - Radní v Bílině přemýšlí, jak obejít zastupitele. Zastupitelé města totiž už poněkolikáté neschválili radě peníze na vícepráce pro Integrované centrum prevence (ICP).

Integrované centrum prevence v Bílině.

Náklady na vícepráce, které už rada města bez souhlasu zastupitelů proplatila, neprošly. Vedení města ale přišlo s novým řešením. Zastupitelů se ptát nebude. Podle právníků města totiž není potřeba souhlas zastupitelů.

„Osobně jsem to pochopil tak, že u přesunu peněz z akcí již zastupiteli schválených, není potřeba souhlasu zastupitelů. Nejde totiž o rozpočtovou změnu," řekl Jaroslav Bureš, vedoucí odboru nemovitostí a investic Městského úřadu v Bílině.

„Je to dost svérázný výklad zákona o obcích. Podle nás je to vykládáno špatně," říká k tomu bílinský zastupitel Pavel Pastyřík (TOP 09)

„Radě města teď jednoduše předložíme k odsouhlasení uzavření dodatků ke smlouvám o dílo na Rekonstrukci objektu ICP," říká tajemník města Ladislav Kvěch.

„Máme pocit, že jsou tu vymýšlena úplně nová pravidla a že pravidla, podle kterých se dělí kompetence mezi radu a zastupitelstvo, neplatí," nesouhlasí Pastyřík.

Opozičním zastupitelům TOP 09 se navíc nelíbí, že právní rozbor, o který se další rozhodování opírá, vůbec nedostali.

„Vyjádření právníků jsme neviděli, tak se zatím můžeme jen dohadovat, co v něm vlastně je," dodává bílinský zastupitel Petr Rosenkranz (TOP 09).

Rada města chtěla souhlasem zastupitelů dodatečně schválit vícepráce na ICP centru, které vzniká opravou jedné budovy školy na Teplickém předměstí. Rekonstrukce je součástí projektu za skoro 62 milionů korun, který je financován Evropským sociálním fondem.

Podle popisu projektu jsou cílovou skupinou příslušníci sociálně vyloučených romských komunit. Účastníky projektu jsou pak kromě jiných dlouhodobě nezaměstnaní, osoby z romských lokalit, lidé ohrožení zadlužeností nebo závislostmi.

Opoziční zastupitelé pak na mimořádném jednání ruku za schválení víceprací na ICP nezvedli.

Podle starosty města Josefa Horáčka (Nezávislí Bílina) jde o „šprajc", který přišel v nevhodnou dobu.

„Nikdy jsme nebyli přesvědčení, že má takové zařízení ve městě vůbec být," upřesňuje Jindřich Brunclík, bílinský zastupitel (TOP 09) a s nadsázkou dodává, že takové centrum může být nepřizpůsobivými chápáno jako dobrá služba, která je v Bílině nabízena.

Na mimořádném zastupitelstvu se řešilo schválení víceprací v ICP hned dvakrát, poprvé šlo o navýšení plánované částky o 487 tis. Kč, podruhé o částku 238 292 Kč.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru