Krušné hory – Dělníci na Meziboří mění části obřího potrubí, známého jako Flájský přivaděč, pomocí kterého se dostává pitná voda z Krušných hor k desetitisícům lidí v Ústeckém kraji, hlavna na Mostecku, ale také do Teplic či Bíliny. Jedna z našich regionálních redakcí byla v úterý ráno u části složité operace.

Opravy na Flájském přivaděči. Foto: Oldřich Hájek

Takzvanou kompenzaci v dolní části přivaděče, která váží okolo tří tun, z lesa zvedal mohutný jeřáb Alvianu. K čemu potrubí o průměru více než jednoho metru vlastně slouží? Zajišťuje odběr vody pro úpravnu vody v Meziboří. Přivaděč sestává z více než pětikilometrové tlakové štoly vedoucí z Flájské přehrady a ocelového přivaděče délky skoro dvou kilometrů. Na konci tlakového přivaděče stojí před úpravnou vody špičková vodní elektrárna s maximálním výkonem 7,2 MW a vyrovnávací nádrž pro úpravnu vody.

„Úpravna vody Meziboří je jedním ze základních prvků skupinového vodovodu Fláje, který je součástí Severočeské vodárenské soustavy, která zajišťuje zásobování obyvatel v Ústeckém kraji kvalitní pitnou vodou," uvedl již dříve v tiskové zprávě mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Jiří Hladík. Byla postavena v letech 1954 - 1963 jako součást rozsáhlého vodního díla Fláje (přehrada na Flájském potoce, přivaděč do vyrovnávací nádrže na konci s elektrárnou, úpravna vody Meziboří a řady pro zásobování měst Most, Litvínov, Duchcov, Teplice a Bílina). Její max. výkon byl 800 l/s. Postupné zhoršování kvality vstupní surové vody přivedlo SVS jako jejího vlastníka k rozhodnutí doplnit a modernizovat na úpravně používanou technologii, při současném snížení max. výkonu na 550 l/s.

Rekonstrukcí prochází úpravna od září roku 2012, stavební práce mají být dokončeny do 26. června 2015. Vše vyjde na přibližně dvě stě milionů korun.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru