OBRAZEM: Úžasné modely se proháněly po nebi nad obcí Suché
Modelářská letecká exhibice. Foto: Miroslav Neumaier
Teplice

Teplicko - Na padesát pilotů ze třech různých zemí Evropy i svými letadly se sjelo v sobotu na letiště v za obcí Suché na Teplicku. Konala se zde totiž, jako již několikrát v minulosti modelářská letecká exhibice.

V sobotu mohlo několik stovek návštěvníků vidět rádiem řízené modely předních leteckých modelářů z celé ČR i ze zahraničí. Divákům se představily modely civilní, vojenské, akrobatické a sportovní. Jako pohon těmto letadlům slouží nejen elektromotory, ale i skutečné spalovací motory nebo turbiny. Prim hrály obří repliky skutečných letadel, včetně historických větroňů. Proudové letouny se od svých reálných vzorů lišily jen velikostí, a i to leckdy pokulhávalo. Když se spustily turbíny jejich motorů, člověk měl opravdový dojem, že se dívá na skutečné letadlo a ne jen napodobeninu.

„Pokud je vše v pořádku, tak takovéhle letadlo máte za měsíc hotové. Ovšem v pořádku je vše málokdy, tak to trvá i třeba půl roku. Jinak je to vlastně přesná kopie skutečného vzoru. I ty motory jsou jen zmenšené. I se spotřebou. Na šestiminutový let je spotřeba tři litry paliva. Někdy je to kerosin, ale doba už pokročila, tak to papá naftu,“ říká pražský pilot Roman Gerlich.

K pilotáži modelu je potřeba hodně zkušeností, jelikož modelář nemá pohled z kokpitu. Každá havárie prý moc bolí, jelikož cena těchto velkých strojů se rovná novému automobilu.
„I provoz odpovídá ceně. Takže abychom natrénovali, musíme lítat. A to jsou tak čtyři až pět tisíc korun týdně,“ dodává se smíchem modelář Petr Gugi také z Prahy.

Program byl rozdělen do dvou bloků, mezi kterými se diváci mohli podívat na letadla z blízka.

Odpolední část byla zahájena leteckou bitvou v podání skupiny Air show team Rakovník, která prostřednictvím replik britských a německých letounů, pozemní techniky a pyrotechnických efektů, přinesla divákům kus vojenské historie.

Celá akce trvala do 16.00, ale i po jejím konci se létalo dál. A že se bylo na co dívat.

Foto

Autor: Miroslav Neumaier

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru