Teplice – Ani v létě nevěší žáci Hotelové školy (HŠ) v Teplicích kuchařské náčiní a číšnickou zástěru na hřebík. Jak prozradila zástupkyně ředitele HŠ, OA a SPŠ Teplice, Jana Vachoušková, trénují i o prázdninách. „Žáci vypomáhají ve školní jídelně U kantora, ale také v dalších jídelnách, kam rozvážíme obědy. Buď si doplňují chybějící praxi ze školního roku, když kupříkladu chyběli z důvodu nemoci, nebo pracují formou placené brigády,“ vysvětluje Jana Vachoušková.
Na praxi chodí žáci hotelové školy už od 1. ročníku. Učni tříletého oboru kuchař, číšník, cukrář mají týden školy a týden praxe. Žáci maturitního oboru hotelnictví pak 2 týdny praxe v 1. pololetí. Ti aktivnější a schopnější z žáků si podle zástupkyně ředitele domlouvají letní brigády už v průběhu roku. A to nejenom v Čechách, ale také například v Německu, kde škola organizuje praxe během školních měsíců. „Žáci tak mají usnadněnou pozici, protože nejdou do naprosto neznámého prostředí,“ dodává Jana Vachoušková.
Školní jídelna U Kantora je v přímém sousedství Hotelové školy v Teplicích a slouží i pro veřejnost. Je vyhlášená tím, že se tu můžete velmi dobře najíst. Budoucí profesionální kuchaři a číšníci jsou schopní připravit nejen dobrý oběd, ale také velkolepou svatební hostinu, případně slavnostní menu k jakékoliv jiné příležitosti. Pečou tady vynikající svatební koláčky, mini dortíky nebo skvělé kanapky, a svatební dorty. „Pro naše žáky je školní jídelna příležitostí, jak se ještě více zdokonalit v profesi přímou praxí. Učni z oboru kuchař hostům uvaří a žáci oborů číšník, servírka je obslouží,“ uzavírá k tématu letních prázdnin u žáků hotelové školy Jana Vachoušková.