Spořice - Další restauraci s otřesnými podmínkami pro přípravu pokrmů objevili v minulých dnech zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem v našem kraji. Navštívili provozovnu Restaurace U Žida v Chomutovské ulici ve Spořicích. A nestačili se divit.
Jedná se o restauraci s výrobou teplých pokrmů a s výčepem. Jíst tam ale mohlo být nebezpečné. Přečtěte si, co vše hygienici při kontrole objevili. Fotografie potom hovoří za vše.
V průběhu státního zdravotního dozoru byl zjištěn v kuchyni na podlaze výskyt trusu hlodavců. Dále bylo zjištěno, že není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani není prováděna dostatečná pravidelná sanitace v rámci celého provozu, především podlah, stěn, stropů, rovněž v chladicích a mrazicích zařízeních.
Dvě velkoobjemová mrazicí zařízení ve skladu potravin byla silně znečištěna krví, zbytky potravin a jejich tesnění i černou plísní. V provozovně nejsou dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, jejich ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost.
Potraviny a hotové pokrmy nebyly uloženy při vhodných teplotách. Bylo zjištěno velké množství potravin s prošlou dobou spotřeby, dodatečně zamrazených v rozporu s pokyny výrobce popř. neoznačených, dále hotové zamrazené pokrmy (vše celkem cca 200 kg). U těchto potravin a pokrmů, které nelze považovat za bezpečné byla nařízena jejich likvidace.
Rovněž byly zjištěny stavebně technické závady - v kuchyni nebylo k dispozici umyvadlo k mytí rukou, na stěnách ve skladech potravin byla zjištěna černá plíseň a olupující se omítka, nebyla k dispozici šatna pro zaměstnance ani úklidová místnost s výlevkou.
"Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, dále byla nařízena sanitace celého provozu a likvidace zdravotně závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," uvedla Krajská hygienická stanice.