Slunce se loučí, vlády se ujmou tlakové níže. Zaprší pořádně?
Ilustrační foto: Rastislav Michalko
Teplice

Teplicko - Do nového týdne jsme vstoupili jako do toho starého – s modrou oblohou nad hlavou. A s poměrně vysokými odpoledními teplotami, nejčastěji od 19 do 23 °C. Například v Mostě teploměr ve 14 hodin ukazoval 23,1 °C, to znamená o 3,6 °C více než teploměr na italském ostrově Lampedusa, který leží mezi Maltou a Tuniskem. Více než Lampedusa hlásilo i Meziboří, a to 21,7 °C.

Přestože bylo pondělí teplotně nadprůměrné, rekordy ani tentokrát nepadaly. Příkladem v Ústí nad Labem (Kočkově) sice rtuť vystoupala, resp. pokořila dvacetistupňovou hranici, hodnota z úterý 27. dubna 1993 ale ohrožena nebyla. Tenkrát ústecká metropole naměřila letních 25,5 °C. Dále třeba do Kadaně, přesněji definováno Tušimic 27. duben přinesl až 26,1 °C, a to před třinácti lety. Pro zajímavost ještě můžeme zmínit střechu Českého středohoří, Milešovku, kterou lze vcelku dobře, byť jen krátce, obdivovat ze železniční trati 072 (Ústí nad Labem-západ – Lysá nad Labem). Ta nejteplejší 27. duben prožila v roce 2012, kdy naměřila 25,7 °C.

Léto se ještě chvíli zdrží, vzápětí jej však vystřídá ochlazení. S deštěm, nebo bez?

ÚTERÝ 28. DUBNA

Díky vrcholícímu přílivu teplého vzduchu od jihozápadu se úterní denní maxima budou pohybovat okolo 19 až 23 °C, ojediněle 23 až 25 °C, a celkem teplá budou i ranní minima, dosahující hodnot kolem 9 až 5 °C. Mezi půlnocí a polednem lze očekávat slunečné nebe, od poledne do půlnoci se pomyslná miska vah přikloní na stranu mraků. V podvečerních a hlavně večerních hodinách rovněž nešokuje přeháňka anebo bouřka.

STŘEDA 29. DUBNA

Přes Českou republiku od západu přejde tlaková níže, a proto se předposlední den zkráceného pracovního týdne ponese ve znamení velké oblačnosti. Bylo by dobré, kdyby i celodenního a jemného deště. Dešťové kapky na severozápad Čech určitě dorazí, jenomže v ne příliš velkém množství. A určitě se najdou místa, kde nespadne nic. V jiných částech republiky zaprší a naprší o poznání více. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C, ráno v minimu kolem 12 až 8 °C.

ČTVRTEK 30. DUBNA

Cyklonální charakter počasí bude panovat i v samém závěru druhého měsíce meteorologického jara, a to kvůli cyklóně nad Britskými ostrovy. K ránu se přechodně vyčasí, mezi plus minus 3:30 až 6:30 to vypadá na jasno až skoro jasno, poté od západu přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo s přeháňkami. Nuže, alespoň v Ústeckém kraji to na přívaly dešťové vody příliš nevypadá. Tak možná v květnu... Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, ráno v minimu kolem 8 až 4 °C.

Byl první máj, byl lásky čas, po dlouhé době pršelo zas. Dle aktuálních materiálů vyprodukovaných předpovědními modely by letošní 1. květen měl patřit dešťovým kapkám. Zataženo s deštěm, po poledni nanejvýše 12 až 16 °C. Zdali tomu tak bude doopravdy, to se uvidí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru