Osek – Na Kulturním domě Stropník v Oseku pokračuje rozsáhlá rekonstrukce. Dodavatelem prací je společnost METALL QUATRO z Vysoké pece, která vloni zvítězila ve výběrovém řízení.

Firma mohla po zimě konečně přikročit k opravě krovu a výměně střešní krytiny. Rekonstrukce rovněž zahrnuje celkovou opravu stavebních konstrukcí, opravy omítek, podlah, výměnu rozvodů a elektroinstalace. Předpokládané náklady se vyšplhají k cca 36 miliónům korun.

V souvislosti s opravami se podle starosty Jiřího Macháčka objevily některé technické obtíže, zejména v případě střechy a tzv. volských ok. Byly objevené i další vícenáklady při obnažování některých částí objektu. Například u trámového zajištění stropu sálu a jeho podlahové krytiny. V interiéru pokračuje sanace omítek v oblasti malého sálu a cukrárny, které museli požehnat památkáři.

Stavba, která léta poskytovala místním prostory pro restaurační činnost, pořádání společenských a kulturních akcí a sloužila také jako zázemí divadelnímu souboru, je z technických důvodů už dlouhou dobu pro veřejnost zavřená. Generální rekonstrukci objektu chtěli Osečtí zahájit už v roce 2018. K dispozici měli hotový projekt, ale k akci nakonec nedošlo.

Stropník je vedený na seznamu kulturních památek. Sloužil jako jediný hostinec ve městě už v 18. století, tehdy ještě ve vlastnictví oseckého kláštera. Postavený byl v roce 1754 a v té době nesl název Hotel Kaiser. Současné vedení města muselo proto před zahájením realizace projektu, ke které došlo v polovině loňského roku, konzultovat všechny kroky s památkáři a dalšími dotčenými subjekty.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru