Foto: Archiv Průmyslové školy Teplice
Teplice

Teplice / Kalmar – Nedávno se vrátilo jedenáct žáků Průmyslové školy Teplice ze švédského Kalmaru, kde trávili 14 dní v rámci projektu Erasmus. Na jaře bylo pro změnu pět žáků z Kalmaru u nás.

Tepličtí průmyslováci si ze Švédska přivezli řadu zážitků, dojmů i cenných zkušeností, které využijí při svém dalším studiu. Partnerskou školou průmyslovky je v Kalmaru škola Las Kaggskolan. Její vedení připravilo pro české hosty zajímavý program i kvalitní prostory pro praktickou výuku.

„Pracovali jsme tam v autorizovaných servisech, což byla pro nás skvělá příležitost vyzkoušet si praktické dovednosti,“ říká k pobytu žák 2. ročníku průmyslovky David Herzina. Na otázku, co bylo jeho největším zážitkem, pohotově odpověděl, že celé Švédsko. „Je to nádherná země. Ta krajina severských zemí je úžasná.“ David Herzina tíhne k logistice a kamionům. Proto byl nadšený, když dostali možnost zúčastnit se truck srazu.

Kromě jiného David přiznal, že ho překvapily zejména vztahy na pracovišti. „U nás není až tak běžné, aby vám s takovou ochotou každý poradil, pomohl a aby lidé mezi sebou komunikovali s respektem jeden ke druhému.“
Podle informací projektové koordinátorky Lenky Hlávkové byli žáci ubytovaní v Kalmaru v rodinách po třech. „Díky tomu se vzdělali nejen odborně, ale i kulturně a sociálně. Tyto zážitky je budou formovat celý život.“ Žáci průmyslovky mají za sebou deset pracovních dní v luxusních autorizovaných servisech. Kromě práce si ale mohli užívat i zaměstnaneckých benefitů. „Ve volném čase například závodili na okruhu ve školním autě, zúčastnili se setkání švédských kamionů a poznali také okolí Kalmaru.“

A jaké další pobyty škola připravuje? „Jsme rádi, že jsme mohli našim žákům jako akreditovaná organizace Erasmu+ tento pobyt umožnit,“ zdůrazňuje Lenka Hlávková. „Další stáže chystáme na jaře. Tentokrát by se mohlo jednat o kuchaře a žáky obchodní akademie, kteří by vyrazili na pobyt do lotyšské Rigy. Kolegům se v Kalmaru také podařilo využít kontaktu na tamní hotelovku a vezou cenné informace, které využijeme při plánování dalších stáží v příštím školním roce.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru