Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Klienti Úřadu práce ČR od 1. července nově nebudou muset u žádostí o příspěvek na bydlení povinně dokládat své náklady na energie. Stačí, aby úřadu dali souhlas a ten si tyto informace opatří sám od dodavatelů. Tento krok je součástí modernizace a zlepšování služeb úřadu.

Cílem je zjednodušit přístup k službám klientům, kteří se ocitli v těžké životní situaci a potřebují pomoc. Díky novému propojení s dodavateli energií požadovaná data úřadu doputují sama a eliminuje se pracnost a chybovost spojená s ručním přepisováním čísel.

„Klientům jsme slíbili zjednodušení celého systému a postupnou optimalizaci Úřadu práce. V rámci měření kvality a dostupnosti našich služeb jsme zjistili, že pro žadatele bývá často problém s dokládáním potřebných dokumentů, jako jsou právě třeba náklady na energie. Nyní pokud si klient nebude jistý, může dát souhlas Úřadu práce, aby si jeho náklady zjistil od dodavatele sám. Je to další krok k tomu udělat pomoc dostupnější,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Proces nebude nijak komplikovaný. Klient udělí souhlas s tím, aby si výši jeho nákladů na energie zjistil úřad přímo od dodavatele energií. Tuto možnost mohou využít klienti jak u digitálního podání v Klientské zóně Jenda, tak při osobním podání na pobočce Úřadu práce. Stačí když v žádosti klient uvede své(ho) dodavatele energií a čísla odběrných míst (EAN – elektřina / EIC - plyn) a o nic dalšího se již nemusí starat. Všechny tyto údaje najde klient na své faktuře za elektřinu/plyn nebo ve smlouvě o dodávce elektřiny/plynu. A pokud nezmění dodavatele, údaje se automaticky načtou i pro další období. Jedinou podmínkou, aby Úřad práce mohl automaticky stáhnout náklady, je smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu napsaná na klienta nebo jinou společně posuzovanou osobu. Žadatel může samozřejmě doložit potvrzení o nákladech i sám, jako tomu bylo dosud.

„Našim cílem je snižovat administrativní zátěž klientů. Příspěvek na bydlení pobírá aktuálně zhruba 280 tisíc domácností. Ty musí pravidelně dokládat své náklady na energie, což je často náročné nejen pro ně, ale také pro zpracování ze strany úřadu. Snažíme se jim vyjít vstříc a zároveň snížit chybovost z přepisování čísel. Počítáme i se situací, kdy se nám informace o nákladech od dodavatelů z různých důvodů nepodaří získat. V takovém případě klienti nemusí mít strach, že by třeba kvůli prodlení nedostali dávku vyplacenou včas. Pokud by se stalo, že náklady od dodavatele neobdržíme, vyzveme včas žadatele, aby je doložil on,“ vysvětlil vrchní ředitel sekce Informačních technologií Karel Trpkoš.

MPSV spolu s Úřadem práce myslí i na ty klienty, kteří digitální technologie neovládají, a proto byl od června spuštěn pilotní projekt, díky kterému budou moci na 51 pobočkách České pošty podat žádost o vybrané dávky v oblasti státní sociální podpory. Pracovníci České pošty zájemcům pomohou podat online žádost v rámci Klientské zóny Jenda. Pilotní ověření této vzájemné spolupráce se rozběhlo v pondělí 3. 6. v Liberci a následně se od 1. 7. připojí dalších 50 poboček České pošty v Ústeckém a Libereckém kraji a Kraji Vysočina. Pobočky České pošty budou sloužit de facto jako tzv. „chytré podatelny“, poradenství, schvalování i výplatu dávek bude i dále zajišťovat Úřad práce ČR.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru