Foto: Krajská zdravotní
Teplice

Teplice - Národní monitoring duševního zdraví realizovaný koncem loňského roku ukázal, že 40 % dětí vykazuje známky střední až těžké deprese, 30 % dětí pak projevuje znaky středně těžké až těžké úzkosti. Do ordinací pediatrů přichází v poslední době čím dál více dětí s onemocněními, které mají původ v jejich psychice.

Podobnou zkušenost má i dětské oddělení teplické nemocnice Krajské zdravotní. I zde zaznamenali, zejména od doby covidu, výrazný nárůst dětí s psychickými problémy, které potřebují odbornou péči a větší psychosociální podporu, na kterou sami pediatři nestačí. V letošním roce proto Nemocnice Teplice zahájila spolupráci s neziskovou organizací Květina, která na Teplicku poskytuje dětem a rodinám pomoc v těžkých životních a sociálních situacích a zaměřuje se, mimo jiné, i na problematiku duševního zdraví dětí.

Dětských psychiatrů a psychologů je zoufalý nedostatek a většina dětí nedostává potřebnou psychologickou péči a podporu. Včasná detekce duševních obtíží přitom může vést ke snížení rizika rozvoje vážnějších duševních problémů, potřeby psychiatrické péče, předcházení hospitalizace či její zkrácení na co možná nejkratší dobu. Vzhledem k faktu, že Nemocnice Teplice nemá vlastního psychologa, oslovila vedení neziskové organizace Květina, která disponuje odborným multidisciplinárním týmem složeným ze sociálních pracovníků, psychologa, speciálního pedagoga a psychoterapeuta. Společným cílem obou subjektů je maximální možná příprava a zajištění návaznosti péče o pacienty i po jejich propuštění z nemocnice, poskytnutí odborné pomoci v jejich přirozeném prostředí.

„Naše spolupráce se týká nejen dětí, ale i celých rodin, protože psychické problémy mají vždy nějaký důvod a dotýkají se celé rodiny. Co je z mého pohledu asi to nejdůležitější, tak konkrétní možnost odborné pomoci už během hospitalizace, která může pokračovat i po propuštění. Pokud se těmto dětem dostává pomoci ve smyslu pozornosti a možnosti včasných individuálních podpor, obvykle se jejich psychický stav stabilizuje nebo dokonce výrazně lepší,“ říká hlavní sestra nemocnice Mgr. Kateřina Vágnerová a dodává: „Spolupráce s Květinou je výraznou pomocí i pro samotné zdravotníky. Tím že s těmito dětmi již někdo pracuje a věnuje se jim, samozřejmě mimo našich interventů, mohou se věnovat ostatním dětským pacientům a běžným nemocem.“

Důležité je, aby měli pracovníci s dítětem již od počátku dobře vytvořený vztah, který je založen na vzájemné důvěře a respektu. Díky úzké spolupráci a propojení zdravotního a sociálního resortu jsou rodiny i samotné děti lépe připraveny na návrat do domácího prostředí a běžného života. „Zrovna nedávno byla jedna dívka propuštěna po zhruba deseti dnech hospitalizace a nemusela být přeložena k další hospitalizaci do dětské psychiatrické nemocnice. Rodina za pomoci sociálního pracovníka nastavila režimová opatření a doporučení z nemocnice. Dívka ihned po propuštění začala využívat setkávání s naším psychologem,“ popisuje sociální pracovnice a zástupkyně vedoucí služby Pavlína Leharová, DiS.

Služba neziskové organizace Květina, stejně jako služba interventů nemocnice, je zcela zdarma. Pacientovi je sociální služba nabídnuta v okamžiku jeho příjmu na oddělení, případně opakovaně v průběhu jeho hospitalizace a je možné ji kdykoliv ukončit. „Je skvělé, když lze něco, co nám chybí, najít jinde. Zvláště pak, pokud vzájemná spolupráce funguje a je přínosná pro děti, ve prospěch jejich duševního zdraví. Taková spolupráce dává smysl. Je podstatné vědět, že u nás taková služba existuje, a že je možné ji v případě potřeby využít,“ dodává Vágnerová.

Nezisková organizace Květina poskytuje lidem na Teplicku čtyři sociální služby prevence. Do reformy péče o duševní zdraví se rozhodla zapojit v roce 2022 v souvislosti s výzvou Krajského úřadu Ústeckého kraje.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru