REKLAMA
Inteligentní zastávka od společnosti Starmon. Zdroj: Starmon
Teplice

Ústecký kraj - Chytrou železniční zastávku můžou od léta využívat cestující ve stanici Louny střed. Vybavením se řadí mezi 12 nejmodernějších v ČR. V Ústeckém kraji jde o druhou takovou zastávku, další je v Lovosicích.

Prosklená zastávka zvyšuje komfort při čekání na spoj. Cestující tu najdou tři digitální informační panely zobrazující pevný jízdný řád, odjezdy a polohy vlaku. Aktuální informace z odjezdové tabule hlásí reproduktor.

Oproti původnímu plechovému a tmavému přístřešku se zastávka proměnila v moderní a prosvětlenou, vytvořenou v anti-vandal provedení. Cestující zde využijí lavičku, Wi-Fi připojení, nebo dokonce i elektrickou zásuvku na 230 V. Osvětlení tvoří dvě LED svítilny a je řízené na základě pohybu vlaku.

Pro vyšší pocit bezpečnosti je zabudován kamerový systém. V případě ohrožení, zdravotních problémů nebo pádu do kolejiště je tu umístěno SOS tlačítko. Po delším stisku naváže tísňové volání s dispečerem.

Chytrá zastávka v Lounech. Zdroj: město Louny

„Přístřešky na zastávkách poslouží cestujícím nejen jako ochrana před rozmary počasí, ale jejich součástí budou i dotykové displeje s aktuálními provozními informacemi. Nejprve jimi vybavíme frekventované zastávky, například tu v Golčově Jeníkově, kterou obsluhují i rychlíky na trase z Prahy do Havlíčkova Brodu. Dále se budou nacházet na nádražích, kde se přestupuje na další druhy veřejné dopravy,“ popisuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

SMART zastávka je šetrná i k životnímu prostředí, napájí ji solární panely se zálohovou baterií. Je tedy postavena tak, aby měla velice nízký odběr elektrické energie a byla maximálně úsporná.

Investorem SMART zastávky je Správa železnic.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru