Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Vláda schválila návrh, díky kterému vzrostou v roce 2025 platy představitelům státní moci, soudcům a státním zástupcům o 6,95 %. Tento nárůst bude korespondovat s meziročním růstem průměrné hrubé mzdy v národním hospodářství za období 2022–2023 a reflektuje tak reálný růst mezd v daném období.

„Vracíme se k principu, že platy představitelů státní moci rostou pouze tehdy, když roste i průměrná mzda v národním hospodářství. V tomto nárůstu se musí zohlednit reálná situace naší ekonomiky. Tímto krokem příští rok ušetříme finanční prostředky ve výši až 700 milionů korun, které nově chceme využít na platy administrativních a dalších pracovníků v justici,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který zároveň připomněl, že se ve veřejné sféře pro příští rok zvýší platové tarify zaměstnanců o 2 až 12 %, s tím, že nejvyšší zvýšení je zacíleno na zaměstnance v nejhůře placených profesích.

Podle schváleného návrhu bude platová základna soudců v roce 2025 činit 2,822násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za předminulý rok. Platová základna státních zástupců bude představovat 90 % platové základny soudců, zatímco představitelé státní moci budou pobírat 83,3 % základny soudců.

„Vláda dlouhodobě prosazuje názor, že politici by si neměli určovat vlastní platy. Proto považuji za zásadní zachovat automatický systém výpočtu platových základen, který byl dohodnut v roce 2015. Již tehdy byl tento princip promyšlen tak, aby zajišťoval automatický růst platů v případě, že roste průměrná mzda nebo naopak pokles ve chvíli, kdy se národnímu hospodářství nedaří,“ doplnil Jurečka.

V letošním roce zůstaly odměny politiků na loňské úrovni díky opatřením vládního konsolidačního balíčku, přičemž v letech 2021 a 2022 byly platy zmrazeny. Trvalé použití nižšího násobku pro výpočet platů soudců však bylo napadeno v řízení u Ústavního soudu, který dne 15. května 2024 vydal nález, jímž jejich stížnosti vyhověl a trvalé snížení parametrů pro výpočet platové základny soudců zrušil s účinností od 1. ledna 2025. Z tohoto důvodu bylo nutné předložit novelu příslušného zákona, bez které by nemohl být soudcům, statním zástupcům a dalším představitelům státní moci vypočítán od uvedeného data plat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru