Krušné hory - Myslíte si, že v horkém a suchém počasí se nedá nalézt pořádná houba? Potom jste na omylu. Podívejte se na nález "kdesi" v Krušných horách. Přesné místo houbaři nesdělují ;)
"Jde o pýchavku. Je to moc dobrá houba, roste často na pastvinách a pokud se obalí a usmaží, chutná jako "smažák", říká farmář z Klínů na Mostecku Petr Klouček a dodává, že je s podivem, že v tomto suchu takto narostla.
Pýchavka obrovská je jedlá houba z čeledi pýchavkovitých, která se koncem léta a na podzim běžně vyskytuje po celém světě na polích, loukách a lesích. Její plodnice obvykle dorůstají v průměru deset až sedmdesát centimetrů, ale jsou známy i 150 centimetrů velké exempláře. Dužina pýchavky se vyvíjí několik týdnů, přičemž zpočátku je pružná a bílá, později začnou uvnitř plodnice dozrávat výtrusy a získává žlutou až olivovou barvu. Dužina je jedlá, pouze pokud je bílá.
Recept:
Pýchavku oloupeme a nakrájíme na 1 až 1,5 centimetru silné plátky. Nachystáme si ingredience na obalování: strouhanka, hladká mouka a vejce prokvedlané se solí. Rozpálíme si sádlo, obalujeme plátky vatovce a smažíme je do zlatova. Řízek zaujme svou specifickou chutí, která po usmažení v sádle rozehraje na jazyku mírně hermelínové aroma.