Krušné hory - Myslíte si, že v horkém a suchém počasí se nedá nalézt pořádná houba? Potom jste na omylu. Podívejte se na nález "kdesi" v Krušných horách. Přesné místo houbaři nesdělují ;)

Pýchavka obrovská vyrostla do těchto rozměrů i v současném suchém počasí. Foto: Petr Klouček

"Jde o pýchavku. Je to moc dobrá houba, roste často na pastvinách a pokud se obalí a usmaží, chutná jako "smažák", říká farmář z Klínů na Mostecku Petr Klouček a dodává, že je s podivem, že v tomto suchu takto narostla.

Pýchavka obrovská je jedlá houba z čeledi pýchavkovitých, která se koncem léta a na podzim běžně vyskytuje po celém světě na polích, loukách a lesích. Její plodnice obvykle dorůstají v průměru deset až sedmdesát centimetrů, ale jsou známy i 150 centimetrů velké exempláře. Dužina pýchavky se vyvíjí několik týdnů, přičemž zpočátku je pružná a bílá, později začnou uvnitř plodnice dozrávat výtrusy a získává žlutou až olivovou barvu. Dužina je jedlá, pouze pokud je bílá.

Recept:

Pýchavku oloupeme a nakrájíme na 1 až 1,5 centimetru silné plátky. Nachystáme si ingredience na obalování: strouhanka, hladká mouka a vejce prokvedlané se solí. Rozpálíme si sádlo, obalujeme plátky vatovce a smažíme je do zlatova. Řízek zaujme svou specifickou chutí, která po usmažení v sádle rozehraje na jazyku mírně hermelínové aroma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru