Zachvěla se země, 65 horníků zemřelo. Před 36 lety se stala důlní katastrofa v dole Pluto II
V dole zemřeli horníci i báňští záchranáři. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Louka u Litvínova – Velká důlní katastrofa se stala 3. září 1981, tedy téměř přesně před 36 lety, na dole Pluto II v Louce u Litvínova. V 15 hodin 33 hodin tam pod zemí vybuchl uhelný prach a následně došlo k požáru. Mezi oběťmi byli i báňští záchranáři.

V Litvínově se při této příležitosti konal v pátek odpoledne vzpomínkový akt u památníku poblíž Scholy Humanitas. Každý rok přicházejí vzpomenout na své blízké pozůstalí i kolegové zemřelých horníků.

Důl Pluto II patřil v době katastrofy k nejmodernějším dolům revíru. V rámci útlumu těžby byl v roce 1995 uzavřen.

Mezi 65 zemřelými horníky bylo v roce 1981 také 14 báňských záchranářů. Dodnes se neznají přesné příčiny tragické události.

Na Plutu u Louky docházelo ke katastrofám i před tímto datem, nikdy ale v takovém rozsahu. Roku 1892 tam bylo podle litvínovské kroniky 12 obětí, v roce 1894 tam zahynulo 19 osob, v roce 1900 dalších 21 osob.

Větší neštěstí zažil v roce 1934 důl Nelson v Oseku. Tehdejší výbuch si vyžádal 142 životů. V roce 1946 vybuchl metan na dole Kohinoor v Lomu a vyžádal si 52 životů.

Foto

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru