Bílina zvažuje, že vykoupí stovky bytů, ve kterých dnes žijí problémoví nájemníci
Ilustrační foto. Zdroj: město Bílina
Teplice

 

 

Bílina - V současné době je v Bílině v nabídce k prodeji bytový fond, který obsahuje zhruba 500 bytů. Nabízené byty jsou jak v držení různých společností, tak soukromých osob a v naprosté většině je využívány k sociálnímu bydlení, jehož nájemníci jsou trnem v oku obyvatel Bíliny. Město zvažuje, že tyto byty vykoupí a tím získá kontrolu nad jejich užíváním a nad přílivem problémových obyvatel do Bíliny.

Nabízený bytový fond je z převážné většiny na Teplickém předměstí, dále v SUNNu a Sídlišti Za Chlumem. Další bytové jednotky, které jsou na území Bíliny k sociálnímu bydlení zneužívány, se vytipovávají. Město stojí před zásadním rozhodnutím, jelikož o nabízený bytový fond má zájem i společnost CPI, která mimo jiné vlastní byty v nechvalně proslulém Janově.

Pokud by byty město koupilo, byly by v době převodu prázdné, bez nájemníků. Obsadit je novými nájemníky, kteří budou dodržovat nastavené podmínky a nebudou narušovat vzájemné soužití, by neměl být velký problém. „Již nyní máme zájemce o městské byty, kterým zatím nemůžeme vyhovět. Dále nás kontaktovaly některé firmy z okolních průmyslových zón, které by měly zájem o ubytování svých zaměstnanců. Počítáme i s tím, že část fondu by byla přebudována na byty pro seniory s pečovatelskou službou a podobně,” vysvětlil starosta města Oldřich Bubeníček.

Město se problematikou kolem bytového fondu zabývá už řadou měsíců, nechalo si nezávislou společností vypracovat podrobnou strategii. Z dokumentu vyplývá, že by město k odkupu mělo přistoupit a bytový fond dále rozšiřovat, a to nejen kvůli kontrole nad nájemníky, kteří by se uživateli bytů mohli stát pouze za jasně daných pravidel, ale i kvůli skladbě obyvatel či z důvodu navýšení cen všech nemovitostí v Bílině. Dokument, který obsahuje sociální i ekonomický dopad celé transakce, se zabývá rovněž financováním, včetně návratnosti investice.

Dalším krokem, který se nyní uskuteční, bude říjnová schůzka zastupitelů města, zástupců kraje, zástupce právní kanceláře a  přizvaných odborníků, kteří budou odpovídat na dotazy k dané problematice a zkušenosti z jiných lokalit postižených sociálními problémy.  Podobné setkání město poté plánuje i za účasti veřejnosti.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru