Ústecký kraj si připsal na seznam patnáctou národní kulturní památku. Je jím poutní areál v Bohosudově
Poutní areál v Bohosudově
Zajímavosti

Krupka - Vláda schválila celkem 19 nových nemovitých národních kulturních památek. Je mezi nimi také poutní areál v Bohosudově. Bazilika Panny Marie Bolestné v Bohosudově je tak od července patnáctou národní kulturní památkou v Ústeckém kraji.

Kulturní památky, které tvoří nejvýznamnější a nejhodnotnější součást kulturního bohatství národa, prohlašuje vláda ČR nařízením za národní kulturní památky (NKP) a stanoví podmínky jejich ochrany. Téma letošního seznamu národních kulturních památek zahrnuje významná poutní místa, která představují architektonické dominanty různých typů staveb v krajině včetně dochovaného duchovního významu.

2707kostel2

Interiér kostela Panny Marie Bolestné

Poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Bohosudově stojí na místě takzvaného mariánského zázraku, který se udál v 15. století. Toto významné poutní místo severních Čech má již předbělohorskou poutní tradici, barokní úpravy započaly v 70. letech 17. století. Dnešní podobu areál získal při přestavbě v 1. polovině 18. století, vedené Oktaviánem Broggiem. Okolo se nachází oválný ambit s kaplemi. Pohledově dominantní poloha na úpatí Krušných hor je sice narušena novodobou zástavbou, význam areálu je přesto zachován.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru