Teplice - Ve dnech 19. - 21. září probíhá v Teplicích již 27. ročník celostátní konference Výživa a zdraví. Akce se koná pod záštitou hlavní hygieničky ČR MUDr. Pavly Svrčinové, Ph.D. a primátora Statutárního města Teplice Bc. Jiřího Štábla.
Pořádána je 3. lékařskou fakultou UK, Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, Společností hygieny a komunitní medicíny, Společností pro výživu Praha, Státním zdravotním ústavem Praha, Krajskou hygienickou stanicí Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem a společností ALWAC, a. s.
Konference je zaměřena především na roli výživy v primární prevenci nemocí a zajištění bezpečnosti potravin a pokrmů. Její záběr je tak velmi široký, od doporučení pro výživu populace, monitoring dietární expozice, alternativní směry výživy, jako je např. veganství, výživu různých skupin populace, zejména dětí, roli výživy v prevenci chronických neinfekčních onemocnění až po problematiku prevence alimentárních nákaz a intoxikací, chemická rizika z potravy, zdravotní nezávadnost materiálů přicházejících do styku s potravinami či využití nových analytických metod při kontrole potravin.
Aby však odborná témata, která se na konferenci probírají, byla vhodným způsobem přiblížena též široké laické veřejnosti (zejména s cílem zlepšit edukaci v oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu), je připravena též navazující doprovodná akce, Jarmark chutí Teplice.
Jarmark chutí Teplice proběhne ve dnech 22.–23. 9. 2023 na kolonádě Domu kultury Teplice a jejím okolí. Již 3. ročník Jarmarku chutí Teplice je důkazem, že je o takovouto zajímavou akci, kde se může propojit veřejnost s odborníky nejen ve výživě, velký zájem.