Ilustrační snímek
Zajímavosti

NASDAQ je druhá největší burza na světě z hlediska tržní kapitalizace, je jen o něco menší než newyorská burza NYSE. Podobně jako na jiných finančních trzích, i na burze NASDAQ existují různé indexy sdružující konkrétní skupiny společností. Jedním z nejpopulárnějších je NASDAQ 100 – zde je o ní několik cenných informací.

Burza NASDAQ v kostce

Začněme pohledem na samotnou burzu NASDAQ. Její tržní kapitalizace v roce 2023 dosáhla až 21,7 bilionu dolarů – jen o něco méně než NYSE s 25 biliony USD. Měsíční objem transakcí činí přibližně 1,25 miliardy (NYSE – 1,45 miliardy). Tyto hodnoty činí z NASDAQ druhou největší burzu na světě, předstihující Euronext, šanghajskou burzu a tokijskou burzu. Za zmínku stojí, že NASDAQ se zpočátku zaměřovala téměř výhradně na technologické firmy. S rostoucí rolí technologií v každodenním životě hodnota a význam tohoto trhu neustále rostly, a dnes je na NASDAQ kótováno více než polovina amerických firem. Zajímavé je, že NASDAQ byla první plně elektronickou burzou na světě. Byla otevřena v roce 1971, ale největší růst zaznamenala na počátku 21. století, zejména po tzv. internetové bublině (angl. „dot-com bubble“).

Jak investovat do indexu NASDAQ 100?

I když burzovní indexy slouží především jako zdroj informací a nástroj pro analýzu, mohou samy o sobě být investičním nástrojem. Pro vydělávání na změnách hodnoty indexu NASDAQ 100 lze využít především ETF fondy, které sledují jeho kurz. Tyto fondy jsou kótovány přibližně stejným způsobem jako běžné akcie. To znamená, že investor může volně nakupovat a prodávat podíly a také provádět analýzy s použitím standardních nástrojů. Kromě toho jsou k dispozici také například futures kontrakty či opce. Takové možnosti nabízí prakticky každý broker, který poskytuje přístup na burzu NASDAQ. V závislosti na vybrané společnosti může být index NASDAQ 100 označen různými způsoby – například jako „US Tech 100“.

Index NASDAQ 100

Na burze NASDAQ lze rozlišit mnoho zajímavých indexů, které sdružují společnosti s různými charakteristikami. Nejdůležitějšími z nich jsou však NASDAQ Composite Index (COMP) a Nasdaq 100 (NDX). První z nich zahrnuje většinu společností kótovaných na NASDAQ – s výjimkou těch, které jsou současně kótovány na jiných burzách. Druhý má však poněkud užší rozsah a zaměřuje se na akcie přesně 100 nejvýznamnějších nefinančních společností kótovaných na NASDAQ. Váha jednotlivých pozic je stanovena podle tržní kapitalizace (s limitem 24%). Takto sestavený index poskytuje velmi užitečné údaje o celkové situaci na burze – mezi jeho složkami jsou giganti jako Microsoft, Meta, Google nebo Tesla.

Historie indexu

Index NASDAQ 100 provází investory po většinu doby existence této burzy. Byl zaveden již v roce 1985 spolu s druhým indexem – NASDAQ Financial 100, který zahrnuje finanční společnosti (vyloučené z NASDAQ 100). Díky dominantnímu postavení technologických firem se trajektorie změn kurzu indexu do značné míry kryje s dynamikou cen NASDAQ Composite. Kolísání na trhu IT však může být výraznější, příkladem je obrovský nárůst (na 4 700 bodů) v roce 2000 během internetové bubliny, po němž následoval prudký pokles (pod 1 000 bodů). V současné době, na přelomu let 2023 a 2024, index dosahuje rekordních hodnot kolem 18 tisíc USD.

Samozřejmě, toto jsou pouze základní informace o tomto indexu. Na internetu však snadno najdete podrobnější informace, pokud vás zajímá investování do společností ve Spojených státech.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru