Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Osek – Páteční odpoledne, den před zahájením letošních oseckých slavností s názvem Osek pod parou, se konala vernisáž výstavy věnované filmovému tvůrci Karlu Zemanovi. Pamětníci si jeho jméno určitě okamžitě spojí s filmy jako byla Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Ukradená vzducholoď a další, které ve své době překvapily působivostí zdařilých filmových triků.

Na výstavě naleznete spoustu filmových plakátů a některé je možné si koupit. Mezi exponáty je řada fotografií z natáčení, které přibližují práci s filmovými rekvizitami. Ke zhlédnutí je připravený dokument o Karlu Zemanovi a k vidění jsou třeba zajímavé technické pomůcky a kostýmy. Nechybí ani plakát, který zve k návštěvě Muzea Karla Zemana na pražské Malé Straně. Výstava je k vidění v Galerii TIC v Rooseveltově ulici v Oseku a potrvá do 28. září.

Karel Zeman byl český významný režisér, loutkář a animátor, který je společně s Jiřím Trnkou nebo Hermínou Týrlovou považovaný za zakladatele českého animovaného filmu. Proslavil se trikovými záběry ve filmu Cesta do pravěku. K jeho dalším filmům patří Vynález zkázy, Baron Prášil, Bláznova kronika, Na kometě nebo Ukradená vzducholoď, které nesou typický Zemanův tvůrčí otisk. Karel Zeman se narodil ve Francii v roce 1910. Zemřel ve Zlíně v roce 1989.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru