Foto: Zoo Děčín
Zajímavosti

Děčín - Další netradiční zážitek nabídla svým návštěvníkům zoologická zahrada v Děčíně. Tentokrát šlo o bližší poznání světa netopýrů. Akce se konala u příležitosti Mezinárodní noci pro netopýry, která se v těchto dnech koná na mnoha místech světa. Dvacítku příchozích čekal zajímavý program.

„Odstartovali jsme nejprve trochou teorie, kde jsme se o netopýrech dozvěděli spoustu zajímavých informací prostřednictvím dvou zajímavých prezentací,“ uvedla mluvčí Zoo Děčín Alena Houšková. Přednášky vedli zoolog Zoo Děčín Petr Haberland a inspektor Oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí Ústí nad Labem Jiří Hejduk. Jakmile zapadlo slunce a začalo se pomalu stmívat, přišla na řadu zajímavější část programu, a to hledání netopýrů v terénu pomocí tzv. bat detectoru.

Foto: Zoo Děčín

„Bat detector je zařízení, které se používá k detekci a analýze ultrazvukových zvuků, které vydávají netopýři během echolokace. Echolokace je proces, při kterém netopýři vydávají vysokofrekvenční zvuky a na základě jejich odrazů od okolních objektů orientují svůj let a loví potravu,“ vysvětlil další člen netopýřího týmu Ing. Pavel Benda, Ph.D., bývalý ředitel Národního parku České Švýcarsko. Pomocí tohoto zařízení se v zoo podařilo identifikovat celkem 6 druhů netopýrů. Poslední částí akce byl pokus odchytu netopýra do speciální odchytové sítě. „Tady jsme bohužel letos štěstí neměli, ale i přesto doufáme, že se návštěvníkům večer s netopýry líbil a odcházeli plni zážitků,“ uzavřel zoolog Petr Haberland.

Foto: Zoo Děčín

Další akcí, na kterou děčínské zoo zve své příznivce, bude součástí známého Ukliďme Česko, kdy se společně s dobrovolníky pustí do úklidu lesa kolem zoologické zahrady. Pokud se někdo bude chtít přidat a získat tak volnou vstupenku do zoo, nechť si v kalendáři zarezervuje termín 15. 9. Akci zoo pořádá ve spolupráci s Asociací strážců přírody a CHKO České Středohoří.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru