Pátkův den. Větruše. MUDr. Jaroslav Škvor, MUDr. Daniela Kallmünzerová, MUDr. Lucie Radovnická, MUDr. František Pátek, primář MUDr. Jiří Laštůvka, prof. MUDr. Zdeněk Rušavý. Foto: Krajská zdravotní
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Ústecké Diabetologické centrum uspořádalo první ročník krajského semináře pod názvem Pátkův diabetologický den. Nese jméno MUDr. Františka Pátka, dlouholetého primáře interního oddělení, který se zasadil o rozvoj diabetologie v Ústeckém kraji. Akce navázala na bohatou tradici v oblasti diabetologie, má za cíl edukovat a propojovat příbuzné lékařské obory v rámci Krajské zdravotní i severočeského regionu.

Celodenní seminář, který se konal dne 5. září 2024 v ústeckém zámečku Větruše, byl bohatě zastoupen lékařskými kapacitami mnoha oborů. „Navazujeme tím na tradici krajských diabetologických setkání pořádaných v minulosti. Hlavním cílem těchto akcí je diskuze o rozvoji nejen diabetologie, ale také příbuzných lékařských oborů v našem kraji, a podpora vzájemné spolupráce, která otevírá prostor pro nové a zajímavé projekty. Letos byla například věnována velká pozornost obezitologii a novým trendům při terapii. V našem centru jsme například v září rozšířili obezitologickou ambulanci včetně té nutriční,“ shrnuje MUDr. Lucie Radovnická, vedoucí lékařka Diabetologického centra ústecké Masarykovy nemocnice Krajské zdravotní, obsah semináře, kterého byla odborným garantem.
Ústecké diabetologické centrum klade velký důraz také na vzdělávání sester v oblasti edukace pacientů. Proto byl součástí semináře i workshop, během kterého si sestry mohly vyzkoušet v praxi výpočet sacharidů, práci s kalorickými tabulkami, získat informace o vhodnosti sportu u diabetiků a možnosti využití moderních technologií, jako jsou například senzory a pumpy.

„Diabetiků v populaci přibývá a diabetologie nabývá na významu. Seminář potvrdil obrovský rozvoj tohoto oboru, který s sebou přináší velké výzvy, progres a potřebu takových akcí i do budoucna. Věřím, že to byl první ročník, který je počátkem vzniku nové tradice,“ konstatuje MUDr. Jiří Laštůvka, primář Interního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice.

Seminář nese jméno MUDr. Františka Pátka, dlouholetého primáře interního oddělení, který se zasadil o rozvoj diabetologie v Ústeckém kraji. Za své zásluhy získal v roce 2013 čestné členství od České diabetologické společnosti jako důkaz jeho výjimečného přínosu pro obor. „Těší mě, že současní zdravotníci navazují i na mou práci pro zdejší diabetologii. Přednášky i workshop na semináři byly odborným přínosem a je mi ctí, že jsem se ho mohl účastnit,“ říká o celodenní akci bývalý primář interny MUDr. Pátek.

Ústecký region má bohatou a letitou tradici v oblasti diabetologie. Jednou z klíčových osobností zdejší historie je i doc. MUDr. Ota Dub, CSc. (1909 – 1987), někdejší primář a zakládající člen České diabetologické společnosti. Jeho přínos v oblasti diabetologie měl zásadní význam pro rozvoj tohoto oboru i v celorepublikovém měřítku.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru