Petr Hrdlička se zasadil o vybudování naučné stezky.
Zajímavosti

Ústecký kraj / Lounsko - Kamenný les pod vrchem Špičák se nachází v těsné blízkosti známějších Kounovských kamenných řad a zároveň leží na tzv. letní slunovratové linii. V minulosti zde došlo na postavení několika kamenů, převážně prokřemenělých pískovců. Místo je hojně navštěvované turisty, cyklisty i houbaři. Především však milovníky kamenů s příslibem tajemna. Je to místo s příběhem, které se díky loňské iniciativě Petra Hrdličky dočkalo i oficiální naučné stezky. 

Vše začalo však již v roce 2011, kdy z mechu a hrabanky začaly postupně vykukovat "obnažené" kameny. Skupina lidí, která jim z toho sevření pomáhala, měla zpočátku jen jediný cíl - zpřístupnit místo s kameny širší veřejnosti a poeticky řečeno navrátit lidi zpět přírodě. A kameny nechat nadechnout. Až časem došlo na myšlenku některé z nich postavit. Protože zkrátka převládal pocit, že by stát měly.

V roce 2014 došlo na postavení největšího kamene (3 metry nad zemí), pojmenovaného Král, zároveň se však skupina nadšenců stala nevítanou, protože jejich činnost nebyla v souladu s lesním zákonem. "Lovci menhirů", jak se jim v určitých kruzích přezdívalo, tak les nadobro, byť (ne)dobrovolně, opustili. Naplnili tím nepsanou dohodu, že kameny budou pro ostatní zachráněny, oni sami se ale na oplátku z lesa stáhnou. 

Až v loňském roce se na popud Petra Hrdličky daly věci znovu do pohybu. Vykomunikoval s novým lesním správcem spolupráci a začalo se pracovat na vybudování naučné "Stezky po menhirech". Její slavnostní otevření proběhlo 21. září tohoto roku na lesním parkovišti. Po krátkém řečnění přišlo na řadu stříhání pásky a krájení tematického dortu s logem stezky. Nakonec se skupina asi 25 lidí vydala na čtyřkilometrový výšlap. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru