Foto: Memoriál terezínské fotbalové ligy
Zajímavosti

Terezín - V neděli se na terezínském stadionu po čtyřech letech uskutečnil fotbalový turnaj žáků prvoligových fotbalových klubů. Vítězem se stali mladí fotbalisté FK Teplice, kteří ve finále porazili pražské Bohemians 1905. Třetí místo obsadila SK Slavia Praha. Tento ročník memoriálu opět potvrdil, že spojení sportu a vzdělávání je účinným prostředkem k předání znalostí o dějinách 20. století a k rozšíření povědomí o tragických epizodách naší historie.

Memoriál terezínské fotbalové ligy přibližuje mladé generaci dějiny holocaustu prostřednictvím příběhů a osudů protagonistů fotbalových soutěží, které se v terezínském ghettu hrály mezi lety 1942 a 1944. Letos se ho zúčastnilo 80 mladých fotbalistů z nejvyšší české soutěže kategorie starších žáků, kteří kromě sportovního klání absolvovali vzdělávací program v prostorách Centra studií genocid Terezín ve Wieserově domě. „Vidět mladé sportovce, jak se s respektem a zaujetím účastní akce s tak důležitým historickým přesahem, je pro nás obrovskou motivací.

Gratulujeme vítězům a všem zúčastněným ke skvělým sportovním výkonům a budeme se těšit v příštím roce,“ říká Šimon Krbec, výkonný ředitel Centra studií genocid Terezín a dodává: „Podpora klubů z nejvyšší české soutěže je pro nás silným impulsem k rozvoji stávajícího formátu turnaje ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky. Také plánujeme navrhnout státním a krajským institucím rozšíření Memoriálu o dlouhodobý program, kterého by se mohly zúčastnit i základní školy z České republiky.“

Ve finálovém utkání zvítězili mladí fotbalisté z FK Teplice 4:0 nad pražskými Bohemians 1905, kteří si účast ve finále vybojovali semifinálovým vítězstvím 1:0 ve vršovickém derby nad Slavií. Stejným rozdílem Slavia v boji o bronz zdolala FK Ústí nad Labem. Páté místo patří týmu FK Dukla Praha. Pohár Hanuše Holzera pro vítěze Memoriálu terezínské fotbalové ligy získal tým z Ústeckého kraje, a to již počtvrté v řadě. V letošní silné konkurenci pražských týmů se prosadil pod vedením trenérů Davida Köstla a Patrika Gedeona, kteří si odvezli Cenu Fredyho Hirsche. Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen slávista Nicolas Vrabec, který si z Terezína odvezl Cenu Petra Erbena. Jeho tým zároveň získal Pohár Fair play, který uděluje Český klub fair play při ČOV. Nejlepšími brankáři turnaje a držiteli Ceny Arnošta Lustiga byli vyhlášeni Lukáš Netolický a Jan Dostál z FK Teplice.

Vzpomínka na historii a pohled do budoucnosti

Součástí programu byla i pietní připomínka 80 let od likvidace Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Vzdělávací část akce přinesla účastníkům možnost se seznámit s historií ghetta a osudy fotbalistů, kteří zde hráli v těžkých podmínkách druhé světové války. Vzdělávací program na téma historie terezínských fotbalových soutěží probíhal v prostorách Centra studií genocid Terezín ve Wieserově domě.

Další ročník memoriálu opět potvrdil, že spojení sportu a vzdělávání je účinným prostředkem k předání znalostí o tragických epizodách naší historie. Centrum také nadále usiluje o záchranu Drážďanských kasáren, kde se zápasy během války odehrávaly, a věří, že jednou bude memoriál moci přivítat své účastníky právě na zrekonstruovaném dvoře této historické památky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru