Tyhle chobotničky pomáhají nedonošeným miminkům. V nemocnici jich teď mají rovnou padesátku
HELENA SVATKOVÁ (VLEVO) Z ÚSTECKÉHO DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE PŘEDÁVÁ HÁČKOVANÉ CHOBOTNIČKY HLAVNÍ SESTŘE MASARYKOVY NEMOCNICE V ÚSTÍ NAD LABEM MARKÉTĚ SVOBODOVÉ. FOTO: PETR SOCHŮREK
Zajímavosti

Ústecký kraj - Ústecká nemocnice získala padesát háčkovaných chobotniček pro nedonošená miminka. Hlavní sestře Masarykovy nemocnice Markétě Svobodové je předala zástupkyně Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem Helena Svatková. Na novorozeneckém oddělení ústecké nemocnice se starají o předčasně narozené děti ze širokého okolí. Druhé perinatologické centrum v kraji (pracoviště, kde je zajištěná vysoce specializovaná péče o nedonošené děti) se nachází v Mostě.

„Pro nedonošené novorozence mají chobotničky velký význam jak z lidského, tak medicínského hlediska. Nejenže děti zklidňují, miminka si s chapadýlky hrají a mnohem méně se personál oddělení setkává s tím, že si vytahují kanyly nebo výživové sondy. Chobotnička bývá první hračkou pro miminko po jeho narození, kterou si díky dárcům odnáší domů,“ uvedla Markéta Svobodová.

Helena Svatková, vedoucí zájmového kroužku ručních prací v ústeckém Domu dětí a mládeže prozradila, že s nápadem uháčkovat chobotničky pro novorozence přišla jedna ze žákyň. „Přinesla mi ukázat tři chobotničky s tím, že uháčkuje další pro ostravskou nemocnici. Řekla jsem si, proč by mělo háčkovat Ústí chobotničky pro Ostravu? Znám hlavní sestru ústecké nemocnici, oslovila jsem ji, zda by měla o háčkované hračky zájem, a tak jsme se domluvily. Na internetu jsem zjistila, že chobotničky pro novorozence jsou v dnešní době žádané, vytiskla jsem návody a vznikl tento projekt, do něhož se dále zapojily seniorky s odborového svazu železničářů. Výsledkem je padesát uháčkovaných chobotniček během tří týdnů,“ řekla Helena Svatková.

Novorozenecké oddělení ústecké Masarykovy nemocnice je jedním ze dvou perinatologických center Krajské zdravotní, přičemž druhé se nachází v mostecké nemocnici, a dvanácti center v celé České republice. Spádová oblast oddělení přesahuje hranice Ústeckého kraje a sahá až do kraje Libereckého.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru