OBRAZEM: Nadšenci pečují o zapomenutý hrad Křečov
Rytíř na hradě Křečově při sobotním setkání. Foto Libor Želinský
Zajímavosti

Podbořansko, Doupovsko – Na okraji křovinatého lesa, jižně od cesty mezi Nepomyšlí a Podbořanským Rohozcem, trčí z porostu zbytky rozpadlé kamenité věže, o kousek dál se dá najít také sklepení. Je to výjev jako z romantických básní či obrazů dávných rozervaných umělců: nikde nikdo, slunce svítí, vítr fouká mezi poli a doupovskými kopci, ptáci zpívají, až najednou louka skončí a v řídkém lese narazíte na tichou opuštěnou zříceninu.

Starý hrad má název Křečov a postaven byl přibližně před sedmi sty lety, na začátku 14. století. Poprvé se v písemných pramenech objevuje roku 1338 a jeho majitelem byl jakýsi šlechtic jménem Racek z Křečova. Zhruba o dvě stě let později už byl zase opuštěn a pak už jen chátral. Hrad to byl jen malý, výrazně drobnější a těsnější než jiné české hrady té doby, a jeho obyvatelé z něj prý odešli sami, protože přestal vyhovovat požadavkům šlechty na to, jak má vypadat kvalitní a pohodlné bydlení.

Nyní už tak úplně opuštěný ale zase není. Nemá sice stálé obyvatele, ale získal alespoň nadšené správce, kteří o celé místo a zbytky starého hradu s nadšením pečují. Je to pět mladých mužů z Podbořan, kteří se už minulý rok poprvé pustili do údržby památky a letos v ní pokračují. Na podzim založili spolek s názvem Společenstvo pro památky Podbořanska. Nyní v sobotu společně se svými rodinami a kamarády připravili pro veřejnost už druhé setkání na hradě Křečově se zábavným programem pro děti i dospělé. Účastníci si mohli prohlédnout, kolik práce už na zřícenině odvedli. Na děti pak čekalo několik soutěží na louce a na všechny i chutné opečené buřty.

Vznikne značená cesta pro turisty

V okolí hradu jsou vysekané náletové dřeviny, na silnici přibyly směrovky, jak se k němu dostat, protože ke zřícenině nevede žádná značená cesta a pro ty, kdo ji neznají, je docela obtížné ji najít. U památky je také cedule s informacemi o historii a výstražné tabulky, nabádající k opatrnosti a upozorňující, že pohyb v okolí je jen na vlastní nebezpečí.

Společenstvo pro památky Podbořanska založili Vojtěch Peksa, Petr Menzl, Štěpán Sýkora, Jiří Vaníček a Martin Schimitzer. „Uklízíme okolí hradu, čistíme místo, prosekáváme zarostlou vegetaci, překládáme kameny,“ popsal některé z typických prací u Křečova Vojtěch Peksa. „Pečujeme i o nedaleký mlýn a máme vizi vytvořit pro turisty značenou naučnou stezku, která povede sem na hrad z Nepomyšle. Její součástí bude opravený kostel v Nepomyšli, mlýn a samozřejmě zřícenina Křečov,“ uvedl Štěpán Sýkora.

Mladí muži jsou šikovní a spolek vyvíjí prospěšnou a záslužnou činnost. Všimlo si toho i město Podbořany, které jim svěřilo do péče i další památné místo v regionu. Společenstvo se bude starat i o kopec Rubín a hlavně novou dřevěnou rozhlednu na jeho vrcholu, která se začíná stavět právě v těchto dnech a hotová má být do letních prázdnin. Udělejte si výlet, zajímavá místa na Podbořansku a Doupovsku určitě stojí za návštěvu.

Podívejte se na fotografie pod článkem.

Fotogalerie

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru