OBRAZEM: Únik čpavku v elektrárně zalarmoval hasiče v Ústeckém kraji. Naštěstí šlo jen o cvičení
Zaměstnanec externí firmy byl hasiči objeven v bezvědomí v místnosti neutralizace chemické úpravny vody. Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Zajímavosti

Ledvice – Únik amoniaku vodného z venkovní zásobní nádrže a záchrana zaměstnance externí firmy zaměstnaly více než třicet profesionálních i dobrovolných hasičů z okolí Elektrárny Ledvice. Naštěstí se jednalo jen o fikci, tedy taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje a zároveň havarijní cvičení v rámci Skupiny ČEZ.

„Dlouhodobá koroze je příčinou uvolnění šroubů a poškození potrubí na přírubě kulového ventilu ve spodní části venkovní nádrže chemické úpravny vody. Ten slouží k napouštění a vypouštění amoniaku vodného. Unik ve spodní části nádrže přímo do havarijní jímky, která je svedena do místnosti neutralizace, zjistí zaměstnanec elektrárny během pravidelné kontrolní pochůzky. Rychle se proto vrací na velín chemické úpravny vody, přičemž ještě nahlédne i do místnosti v objektu neutralizace, v níž by se měl opravovat jedno z čerpadel údržbář z externí firmy. Nikoho ovšem nezahlédne, neboť muž po nadýchání se výparů už leží v bezvědomí na zemi právě za jedním z čerpadel. Jakmile je zpraven o mimořádné události směnový inženýr, přichází na řadu postup dle příslušného havarijního plánu pro danou oblast Elektrárny Ledvice,“ nastiňuje námět cvičení jeho autor Tomáš Burda, velitel družstva Hasičského záchranného sboru SD - Dolů Bílina.

2905ledvice1

  Jako první dorazili na místo zásahu profesionální hasiči  SD -  Dolů Bílina. Na snímku se v bezpečné vzdálenosti převlékají do protichemických obleků. Foto: ČEZ, Ota Schnepp

 Elektrárna Ledvice je prakticky jedinou hnědouhelnou elektrárnou Skupiny ČEZ na severu Čech, která nemá vlastní zásahovou hasičskou jednotku, neboť doslova hned za jejím plotem se nachází stanice profesionálních hasičů Severočeských dolů - Dolů Bílina. Proto v případě nutnosti zasahují i v elektrárně. „Taktické cvičení mělo mimo jiné prověřit schopnost koordinace jednotek předurčených pro zásahovou činnost s nebezpečnými látkami v hnědouhelných elektrárnách. Navíc Nový zdroj Elektrárny Ledvice je nový nejen svým názvem, jsou zde nové stavby, technologie i některé komunikace mezi nimi. Proto jedním z hlavních cílů cvičení bylo i seznámení zasahujících příslušníků profesionálních hasičských záchranných sborů a sborů dobrovolných hasičů s problematikou a zvláštnostmi zásahu v areálu elektrárny,“ uvedl Břetislav Ondrák, velitel jednotky Hasičského záchranného sboru SD - Dolů Bílina.

2903ledvice6

 Profesionální a dobrovolní hasiči, kteří v elektrárně zasahovali. Foto: ČEZ, Ota Schnepp

 Taktického cvičení se kromě zásahových jednotek Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje (Bílina, Teplice a Ústí nad Labem) a Hasičského záchranného sboru SD – Dolů Bílina zúčastnily jednotky dobrovolných hasičů ze Zabrušan, Duchcova a Braňan. Ověřovaly se například dojezdové časy, dále akceschopnost všech jednotek, včetně vzájemné komunikace mezi nimi a s havarijním štábem elektrárny či členy požární hlídky, dostatečné zásobování požární techniky vodou z místní hydrantové sítě, používání protichemických obleků, měřící detekční přístroje a podobně.

Vyhodnocení cvičení se všemi zúčastněnými jednotkami proběhne na začátku června.

2903ledvice5

2905ledvice9

2903ledvice4

2903ledvice7

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru