V Klášterci se mohou lidé těšit například na kostýmované prohlídky. Zdroj: město Klášterec nad Ohří
Co se chystá

Klášterec nad Ohří, ČR – Každoročně mají turisté od druhého zářijového víkendu žně. V rámci Dnů evropského dědictví se letos otevře více než sedm stovek zajímavých objektů, které nejsou turistům běžně přístupné. Zapojují se ale i tradičně otevřené turistické cíle, které si připravují pro tento týden speciální program, či jsou zpřístupněné zdarma.

Centrem slavnostního zahájení pro letošní rok byl zvolen Klášterec nad Ohří. „Při výběru adeptů sledujeme, jaké zajímavé akce se zde v minulosti konaly. Klášterec byl mimo jiné vybrán i proto, že severozápadní Čechy jsou turisticky trochu opomíjené a naším cílem je lidem ukázat, že rozhodně tento kraj má co nabídnout a stojí za návštěvu,“ vysvětlila ředitelka Sdružení historický sídel Čech, Moravy a Slezska Květa Vitvarová. Tato organizace Dny evropského dědictví pořádá v České republice už od roku 1991.

Jak poznamenal starosta města Štefan Drozd, pro Klášterec je přidělení pořadatelství zahajovacího ceremoniálu velkou poctou. Ministerstvo kultury ČR si totiž akci vybralo pro předávání titulu Nositel tradice lidových řemesel 2024. Udělen bude třem ženám. „K tomuto ocenění musím podotknout, že hlavním smyslem je zvolit takovou osobnost, která umí nejen něco tradičního a velmi specifického, ale tuto dovednost předává i dalším generacím,“ zdůraznila Květa Vitvarová.

Slavnostního rázu akce využije i samotné město Klášterec nad Ohří. „V rámci ceremoniálu udělíme každoroční ocenění významné osobnosti našeho města,“ doplnil starosta Štefan Drozd. Letos jej převezme MUDr. Jitka Mrnková.  

V rámci Dnů evropského dědictví se zapojí více než 700 památek a připraveno je zatím téměř 200 akcí. Konají se po celé republice a Sdružení historický sídel Čech, Moravy a Slezska k tomu vydává přehledný katalog, který je dostupný na webu Dny evropského dědictví. „Již třetím rokem máme ke stažení také aplikaci pro telefony. V té je například možné si zadat svoji polohu a zvolit perimetr vzdálenosti, v němž se mají zobrazit všechny zapojené památky a pořádané akce,“ doplnila Květa Vitvarová.

V Ústeckém kraji bude v týdnu od soboty 7. do neděle 15. září zpřístupněno na sto objektů. Kromě Klášterce nad Ohří se v kraji zapojí Duchcov, Jimlín, bohaté zastoupení budou mít tradičně Kadaň a Litoměřice, dále Louny, Roudnice nad Labem, také Rumburk, dále Tisá, Trmice a Ústí nad Labem. Dále Úštěk, Velké Březno, Zubrnice a Žatec.

Přehled slavnostního programu v Klášterci nad Ohří a jeho nejzajímavější části připravíme do samostatného článku.

V loňském roce se zahajovací ceremoniál uskutečnil v Poděbradech, pro příští rok byly vybrány České Budějovice.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru