Teplice - Pod desetiprocentní nezaměstnaností zůstalo i v červenci Teplicko. Proti červnu se nezaměstnanost dál snížila o jednu desetinu procentního bodu na 9,4 %. Okres je na tom v kraji hned po Litoměřicích nejlépe, ale stále značně pod republikovým průměrem. Pro srovnání: republikový průměr činí 7,4 %.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 20 regionů. Největší hlásí okres Písek (o 4,5 %), Jeseník (o 4 %), Český Krumlov (o 3,7 %) a Jindřichův Hradec (o 3,5 %). Naopak nárůst nezaměstnanosti eviduje 57 okresů, největší Plzeň-sever (o 4,6 %), Plzeň-město (o 4,3 %), Jihlava (o 3,3 %) a Náchod (o 3 %).

„Ve srovnání s minulým rokem se situace na trhu práce stabilizovala. I nadále ji ovlivňují probíhající sezónní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii nebo lázeňství a oživování české ekonomiky. Osobně vnímám jako velmi pozitivní fakt, že už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst – meziročně jich evidujeme téměř o 11 tisíc více. Mimo jiné je to výsledek plně fungujícího monitoringu a dobře nastavené komunikace v regionech," říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková a dodává: V příštích měsících by mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů na ÚP ČR nebo s postupným utlumováním sezónních prací stagnovat, maximálně mírně vzrůst. Pokud ale k nárůstu dojde, nepředpokládáme, že bychom se dostali na loňské hodnoty."

Zaměstnavatelé měli v červenci největší zájem o manipulační dělníky a dělníky na stavbách, pracovníky v gastronomii, ve službách a prodeji, skladníky, švadleny, učitele, obchodní zástupce, svářeče, strážné, ostrahu objektů, operátory call center, uklízeče nebo řidiče nákladních automobilů a autobusů. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, montážní dělník a obsluha CNC či důlních strojů). Uplatní se IT specialisté, grafici, strojírenští technici (konstruktéři, technologové, normovači, kontroloři), pracovníci v administrativě, ve zdravotnictví i v sociální oblasti. Přednost dávaly firmy proškoleným specialistům s praxí. Větší počet volných pracovních míst hlásí v letních měsících také agentury práce, které tzv. vykrývají dovolené kmenových zaměstnanců firem.

V evidenci ÚP ČR byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním a středním odborným vzděláním a výučním listem. Dále pak mladí lidé mezi 20 – 29 lety, uchazeči ve věku 35 – 39 let a nezaměstnaní nad 50 roků. Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči.

  podíl nezaměstnaných v procentech
Most 13,0
Ústí nad Labem 12,6
Bruntál 12,5
Karviná 12,3
Ostrava-město 11,4
Chomutov 11,2
Louny 10,1
Děčín 10,1
Sokolov 10,0
Hodonín 9,9
Přerov 9,8
Jeseník 9,4
Teplice 9,4

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru