Žatecko - Víte, kolik chmelových šišek se ukrývá v jednom půllitru piva? A jak dnes vypadá sklizeň? Máte v hlavě brigádníky, kteří se zakloněnými hlavami strhávají štoky chmele? Dnes je vše jinak. Přijeli jsme se na to podívat na Žatecko, kde se čerstvě začalo se sklizní.
Jsme v Siřemi, kde se češe žatecký poloraný červeňák. Jde o oblíbenou výrazně aromatickou odrůdu. „Celkem máme dvě sklizňová střediska, obhospodařujeme 51 hektarů chmelnic. Na sklizeň potřebujeme 33 pracovníků, pracovní doba je od 7 do 21 hodin, pracujeme 14 hodin denně,“ vypočítává Radek Vostřel, jednatel ZOS Liběšovice.
To je pořádný záběr, která trvá zhruba tři týdny. A jak sklizeň vypadá? Podívejte se na naši videoreportáž.
https://www.youtube.com/watch?v=X44fe6EaJHU
V celém Česku je zhruba pět tisíc hektarů chmelnic. Právě žatecký poloraný červeňák má největší zastoupení. Ve výměře patří České republice třetí místo po Spojených státech a Německu. V roce 2007 byl žatecký chmel zapsán do rejstříku chráněných označení původu.