Poslední předadventní víkend bude relativně teplý, ale na slunce skoupý
Ilustrační foto: e-deniky.cz
Teplice

Teplicko - Jako by nestačilo, že slunce je nad obzorem jen cca 8 hodin a 50 minut. Neustálý pohled na oblohu v mléčném odstínu také do života moc světla nepřinese. Pravda, někde jsou na tom ještě hůře. Mimo jiné v nejsevernější středoevropské obci (List auf Sylt, Šlesvicko-Holštýnsko), kde aktuálně slunce výchází krátce po 8:00 a zapadá v cca 16:15 s tím, že na zimní slunovrat vychází až v cca 8:50 a zapadá už v cca 16:00, přičemž je většinou pod mrakem a často i prší. Holt život při Severním moři. Další pravdou je, že příští víkend již bude adventní, resp. první adventní neděle letos připadá na 28. listopadu. K Vánocům patří sníh, ale s ním je to momentálně špatné. Žádný není, ani na vrcholcích hor (až na ojedinělé výjimky zejména v Krkonoších). Napadne brzy nějaký?

I v roce 1965 advent začal 28. listopadu. Pamatujete, jak tenkrát bylo? Bílo. Hodně bílo. Třeba v Teplicích leželo 15 cm sněhu, nicméně přes den teploměr ukázal až 5 °C, takže to nebyla úplně idylka. Souvislou sněhovou pokrývku hlásil prakticky celý Ústecký kraj: Žatec 3 cm, Roudnice nad Labem 4 cm, Ústí nad Labem 6 cm, Varnsdorf 7 cm, Doksy 10 cm... Krušné hory byly ještě bělejší, příkladem Nová Ves v Horách hlásila čtvrt metru. Na hřebenech se mohli brodit v půl metru. Paráda, ne? Ale jen krátká. Druhá adventní neděle (5. prosince 1965) už byla víceméně všude na blátě, třetí (12. prosince 1965) též, čtvrtá (19. prosince 1965) zrovna tak (a odpoledne bylo až okolo 13 °C) a co se Štědrého dne 1965 týče, ten byl bílý, byť lehce: Děčín či Ústí nad Labem 1 cm, Teplice či Žatec 3 cm, Doksany 4 cm apod. Vánoce 1965 samozřejmě byly lepší i v tom, že všichni mohli k holiči, za kulturou, do restaurace...

Nějak bylo, nějak bude. V dohledné době následovně:

19. listopadu: Hnusně (tj. oblačno až zataženo), na horách a ve Šluknovském výběžku možná i s nějakou tou přeháňkou. Asi netřeba upřesňovat, že ve všech nadmořských výškách dešťovou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C, čili celkem teplo.

20. listopadu: Povětšinou ošklivě (tzn. mraků jak pozitivních testů) s tím, že k večeru/večer na některých místech mraků ubude. Protože ale slunce chodí spát brzo, v praxi to vlastně bude k ničemu. Srážky se na 100 % neobjeví. Nejvyšší odpolední teploty nadále docela vysoké, zamíří k hodnotám okolo 8 až 12 °C. Nejnižší ranní teploty klesnou k plus minus 8 až 4 °C, což rovněž není nijak málo.

21. listopadu: Poslední „nesváteční“ nedělní den roku 2021 se ponese ve znamení... oblačnosti, jak jinak. Až na ráno, kdy se možná sem tam modrá obloha ukáže, to vypadá na oblačnou až zataženou oblohu, ze které v pozdní fázi odpoledne a večer asi i něco spadne, a to na horách. Pravděpodobně nepřekvapí, že to budou dešťové kapky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 4 °C, bude-li noc bohatší na hvězdy, tak kolem 2 až 0 °C. A nepřekvapí mlhy.

22. listopadu: Pod mrakem, ale beze srážek. Maxima okolo 3 až 7 °C, minima kolem 6 až 2 °C. Nuda.

Pokud by vyšly čerstvé výstupy některých předpovědních modelů, tak by ve čtvrtek 25. listopadu, na Den díkůvzdání (dejte pokoj s Amerikou, pozn. čten.), Krušné hory zasáhlo vydatné sněžení s tím, že by se chumelenice brzy přesunula i do nížin a do pátečního rána by většinu severozápadních Čech pokryl sníh. Tak uvidíme.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru