OBRAZEM: Jeden z prvních masopustů byl na Bžansku
Jeden z prvních masopustů byl na Bžansku. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Bžansko – Nastal čas masopustů, neboli fašanků, ostatků, voraček, karnevalů, zkrátka oslava předjaří. Obec Bžany a Sbor dobrovolných hasičů Lhenice uspořádali masopustní veselici pro obyvatele Bžanska v sobotu 29. ledna. S organizací akce pomohlo obci už tradičně Divadlo V Pytli Petra Stolaře z Hrobu.

Přípravy na masopustní průvod začaly v 9 hodin na dvoře obecního statku v Bžanech. Na velký žebřiňák zavěšovali organizátoři pestrobarevné ozdoby, Dechový kvartet pana Beneše ladil nástroje, účastníci průvodu prováděli poslední úpravy svých masek, občas si lokli životabudiče pro zahřátí, občas si pro zahřátí zatančili, a i když bylo nevlídno a pršelo, lidé si náladu zkazit nenechali.

První zastávkou byl Lbín, u bývalé restaurace. Pak se průvod vydal do Hradiště, do Lhenic, Mošnova, Bukovic a zpátky do Bžan. Na každé zastávce se účastníci posilnili dobrotami, které místní přinesli. Tančilo se, zpívalo a na statku v Bžanech, kam se průvod později vrátil, čekaly na účastníky zabíjačkové hody.

FOTO

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru