Severák, kazisvět českého nebe. Dorazí o víkendu a připraví nás o slunce
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Tak jsme se dočkali, byť ne všichni. Ve středu, na Světový den meteorologie, teploměry poprvé v letošním roce ukázaly víc jak 20 °C. V severozápadních Čechách byla hranice dvaceti stupňů Celsia překonána jen těsně, mimo jiné v České Lípě, Děčíně nebo Mostě, ale v severovýchodních Čechách měli až 23 °C. V Borohrádku nedaleko Hradce Králové a Pardubic zaznamenali až 22,5 °C. Nejeden teplotní rekord pro 23. březen padl. Čtvrtek už byl o malinko chladnější, a tak se historické tabulky nepřepisovaly. A v dohledné době ani nebudou. Ozve se severáček, nicméně zdrobnělina je namístě.

Mezi tlakovou výší nad Britskými ostrovy, kterou Němci pojmenovali Peter, a dvojicí tlakových níží nad Skandinávií a evropskou částí země, jejíž název nesmíme vyslovit, do našich zeměpisných délek a šířek pronikne decentní množství chladnějšího, původem polárního vzduchu. Nicméně největším „problémem“ bude frontální systém spojený s těmito tlakovými nížemi. Proč? Poněvadž už nad sebou neuvidíme jen modrou. Tím je samozřejmě myšleno, že dorazí oblačnost. Zrovna takhle na konci týdne, to fakt naštve. I když, jak koho.

Pátek: Jasno, ještě jasno. Odpoledne až okolo 17 °C, ráno v minimu kolem 3 až -1 °C.

Sobota: Do 12:00 jasno, v době od 12:00 do 18:00 přibude (od severu) trochu mráčků, opravdu jen trochu, a nakonec, mezi 18:00 až 23:59:59, se od severu zatáhne. Navzdory tomu nespadne ani kapka. Odpoledne až okolo 18 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

POZOR! Dařbujáni z jedné nejmenované politické a ekonomické unie se ještě nedohodli na eliminaci časoprostorové deformace, ke které dochází každoročně v březnu a říjnu, takže si v noci na neděli 27. března nezapomeňte přetočit své hloupé analogové hodiny (příp. hloupé digitální hodiny) o 60 minut napřed. Začne totiž tzv. letní čas. Mimochodem, ve Spojených státech se zřejmě střídání času zruší, podle všeho od roku 2023. S tím, že bude ponechán letní čas.

Neděle: Poslední březnová neděle bude jednak o hodinu kratší, jednak o nespočet slunečních paprsků chudší. Pršet nebude, ale na opalování je třeba zapomenout. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C, nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C (vliv oblačnosti).

Pondělí: Převážně slunečno, k tomu odpolední maxima okolo 15 až 19 °C. Ráno celkem teplo, resp. v minimu kolem 8 až 4 °C.

Co se dlouhodobých výhledů týče, se stabilním slunečným a teplým počasím je zřejmě na nějakou dobu konec. Vypadá to na proměnlivější chod věcí. Tak jako tak, teplejší část roku je blíže a blíže.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru