Ornitologové letos evidují už 32 ptáků zabitých traviči. Na vině je velmi silný jed
Psí jednotka ČSO u případu otráveného jestřába lesního a káně lesní na Znojemsku na konci února 2022. Foto: Klára Hlubocká
Teplice

ČR - Česká společnost ornitologická (ČSO) od začátku roku eviduje 32 otrávených ptáků. Většinou jde o dravce. Více než polovina počtu obětí jsou káně lesní, traviči mají na svědomí také orla mořského, motáka pochopa, jestřába lesního a 10 krkavců velkých.

Na vině je ve většině případů jed karbofuran, jehož držení je v celé Evropské unii od roku 2008 zakázané pro přílišnou jedovatost, dříve se používal jako pesticid. Karbofuran je smrtelný i při malé dávce, a to i pro člověka. Psovodka ČSO Klára Hlubocká vyhledává se speciálně vycvičenými psy v terénu otrávené návnady a jejich oběti a podklady předává policii.

Psí jednotka ČSO napomohla k objasnění případu traviče, který dlouhodobě trávil na Břeclavsku dravce a další volně žijící živočichy. „První nalezenou obětí byl v dubnu 2021 luňák červený, jehož polohu prozradila vysílačka. Společně s pracovníky AOPK a CHKO Pálava jsme v okolí našli pozůstatky z dalších dvou luňáků červených, dvě mrtvé lišky a zbytky z holuba. Na podzim 2021 místní obyvatelé našli na cestě v obci několik mrtvých holubů a letos na konci dubna našel pracovník CHKO Pálava na stejném místě mrtvou kunu. Já jsem pak na místě dohledala ještě další dvě kuny a pozůstatky ze dvou lišek,“ popsala psovodka Hlubocká.

Jak nálezy přibývaly, policisté postupně zužovali okruh možných podezřelých, kteří by měli důvod dravce trávit. Jako nejpravděpodobnější pachatel se jim jevil starší muž se zálibou v myslivosti a chovu holubů. „Na konci května nás kriminalisté požádali o asistenci při domovní prohlídce u podezřelého. Našli jsme nádobu s karbofuranem, injekční stříkačky a plato od vajec, do kterých muž vpichoval jed,“ popsala Hlubocká. Muž se pod tíhou důkazů přiznal a vyslechl si obvinění z několika trestných činů. Za přechovávání omamné a psychotropní látky, týrání zvířat a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy mu hrozí až šest let ve vězení.

Od roku 2017, kdy existuje terénní psí jednotka, ČSO zdokumentovala a předala policii 115 případů, jejichž obětmi se stalo 526 zvířat. Přesto, že existuje velké množství případů a jejich počet se v průběhu času nesnižuje, v Česku byl prozatím za trávení volně žijících zvířat odsouzen pouze jeden člověk. V roce 2021 soud vyměřil rybníkáři podmíněný trest 2,5 roku odnětí svobody s odkladem na 3,5 roku za otrávení orlů mořských a krkavců velkých u Mečichova na Strakonicku v roce 2019.

„Jménem dravých ptáků a všech přátel přírody děkuji policii za odvedenou práci na případu traviče z Břeclavska. Druhý obviněný travič během dvou let ukazuje, že časy beztrestnosti těchto brutálních činů skončily. Česko se snad s definitivní platností zařadilo mezi státy, které si svého přírodního bohatství skutečně váží,“ říká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Karbofuran, který traviči nejčastěji používají, je velmi silný jed, který hned po požití ochromí nervovou soustavu a zvíře umírá za plného vědomí v bolestech a křečích. Při tom nemůže dýchat, roztahuje křídla a zatíná pařáty. „Jedná se o mimořádně krutý způsob usmrcení a návnady pohozené v přírodě jsou nebezpečím pro vše živé, od ptáků, přes lišky, kuny, ale například i pro psy na vycházce,“ upozorňuje Hlubocká.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru