Zdražování cen obědů se v lednu téměř zastavilo. Nejlevněji se mohli lidé najíst v Ústí nad Labem, Zlíně a Jihlavě
Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Zdražování cen obědů v České republice výrazně zpomalilo. Podle Edenred Restaurant Indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet společnosti Edenred, dosáhla v lednu průměrná cena oběda necelých 178 korun, tedy jen o 20 haléřů více než v prosinci. Nejvíce za oběd zaplatí lidé v Praze, nejméně naopak v Jihlavě. V poměru k průměrné výši mezd ale vynaloží na stravování největší část příjmů obyvatelé Pardubického a Jihočeského kraje. Zájem o návštěvu restaurací zároveň opět stoupá. Před rozvážkovými službami je preferuje 91,9 % strávníků.

Po měsících vytrvalého zdražování se v lednu růst cen obědů téměř zastavil. Průměrná cena oběda se v České republice ve srovnání s prosincem zvedla jen o 20 haléřů, na 177,8 korun. To je ve výrazném kontrastu s předchozími měsíci, kdy průměrná cena stoupala o více než korunu. Meziročně se ceny obědů zvedly o 16 %. Přibližně tak kopírují míru inflace.

Na stravování musí vynaložit největší část mzdy lidé v Pardubickém a Jihočeském kraji. Vyplývá to ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle Českého statistického úřadu. Pokud by lidé v těchto regionech chodili na jídlo takřka každý pracovní den, za 20 obědů by v lednu utratili více než desetinu své mzdy. O poznání menší část mzdy by spolkly obědy strávníkům v Praze, kde 20 obědů představuje jen 8,3 % průměrné mzdy. Dalšími regiony s relativně příznivým poměrem cen obědů k výši průměrných mezd jsou Ústecký kraj a Vysočina.

1202tabulka2

Zdroj: Edenred CZ

„Při srovnání cen produktů a služeb v jednotlivých krajích se mnohdy zapomíná na to, že se kupní síla napříč jednotlivými kraji liší, v některých případech velmi výrazně. Naše data ukazují poměrně velké rozdíly mezi cenami obědů vztaženými k průměrné výši mezd v jednotlivých regionech. Při stejných stravovacích návycích tak například lidé z Pardubického kraje vydají na stravování téměř o čtvrtinu větší část svých měsíčních příjmů než obyvatelé Prahy. V případě nízkopříjmových skupin obyvatelstva se ale rozdíly stávají ještě propastnějšími,“ komentuje data Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

 

Nejdražší zůstává Praha

Nejvíce za jeden oběd v lednu již tradičně zaplatili lidé v Praze, kde se průměrná cena už druhý měsíc v řadě drží nad hranicí 200 korun. Nejlevněji se naopak mohli najíst lidé v Jihlavě, Ústí nad Labem a ve Zlíně. Průměrná cena oběda se tam pohybovala jen lehce nad 160 korunami. Ve srovnání s prosincem zaznamenali nejmenší meziměsíční nárůst cen lidé v Českých Budějovicích a v Brně, kde cena oběda vzrostla o 10 haléřů. Nejvýraznější zdražení naopak pocítili strávníci v Liberci, Ostravě a Jihlavě. Zde se průměrná cena zvedla téměř o korunu.

1202tabulka1

Zdroj: Edenred CZ

Návštěvnost restaurací roste

Z pohledu restaurací je možné leden označit jako úspěšný měsíc. Lidé si návštěvu restaurace namísto alternativy v podobě rozvážkových služeb zvolili hned v 91,9 % případů. To je nejvíce od srpna 2020. Svého více než dvouletého maxima dosáhl i objem transakcí v celém segmentu, který byl v lednu nejvyšší od září 2020.

„Lednová čísla vypadají velmi optimisticky. Neměli bychom se jimi ale nechat příliš unést. Ve srovnání s obdobím před koronavirovou krizí je objem transakcí v restauracích a zásilkových službách stále na pouhých 69 % tehdejších hodnot. V tomto ohledu náš čeká ještě dlouhá cesta,“ upozorňuje Aneta Martišková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru