PTAČÍ CHŘIPKA: Státní veterinární správa informuje o hromadném úhynu ptáků v Ústeckém kraji
Ilustrační foto
Teplice

Ústecký kraj, Litoměřicko - Státní veterinární správa informuje o hromadném úhynu volně žijících ptáků v katastrálním území obce Předonín na ptačí chřipku. Chovatelům je doporučováno důsledné dodržování opatření biologické bezpečnosti ve svých chovech, zejména aby chránili chované ptáky před kontaktem s volně žijícími ptáky, kteří jsou zdrojem této nákazy. V případě nálezu většího počtu uhynulých ptáků s nimi nemanipulujte a kontaktujte Krajskou veterinární správu!

Státní veterinární správa se obrátila na Město Roudnice nad Labem se zjištěním hromadných úhynů volně žijících ptáků v jejím okolí, u kterých byla laboratorně potvrzena nákaza vysoce patogenní aviární influenza (ptačí chřipka). Dne 12. 4. 2023 byl na Krajskou veterinární správu Státní veterinární správy pro Ústecký kraj (dále jen KVSU) nahlášen nález několika uhynulých kusů volně žijících ptáků (racků chechtavých) v zatopené pískovně v katastrálním území obce Předonín, okr. Litoměřice. KVSU uhynulé ptáky převzala a poté odeslala k laboratornímu vyšetření do SVÚ Praha za účelem potvrzení nebo vyloučení přítomnosti původce aviární influenzy. Dne 14. 4. 2023 v 17:00 byl na pracoviště KVSU v Litoměřicích doručen protokol o zkoušce s prokázanou vysoce patogenní aviární influenzou (HPAI) subtypu H5N1. V souvislosti s výskytem této nákazy Státní veterinární správa doporučuje přijmout určitá opatření, neboť v oblasti 10 km od místa nálezu uhynulých volně žijících ptáků existuje zvýšené riziko zavlečení nákazy i do chovů drůbeže nebo jiného ptactva drženého v zajetí (dále jen „chovaní ptáci“).

Chovatelům je doporučováno důsledné dodržování opatření biologické bezpečnosti ve svých chovech, zejména aby chránili chované ptáky před kontaktem s volně žijícími ptáky, kteří jsou zdrojem této nákazy. S uhynulými ptáky nemanipulujte!

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru