Foto: Bezpečné Čechy
Teplice

Teplicko - Věděli jste, že díky kamerovým záznamům bylo v posledních několika týdnech na Teplicku odhaleno a vyřešeno hned několik závažných trestných činů? Kamery, kterými jsou vybaveni strážníci, městské kamerové systémy i záznamy z bezpečnostních kamer jsou významnou součástí při potírání trestné činnosti.

Možná si říkáte, že být pod drobnohledem kamer není příjemné, ale z hlediska bezpečnosti jde o jeden z nejlépe fungujících způsobů zajištění bezpečnosti ve městech, ve firmách, v restauracích, prodejnách, i v soukromých domácnostech.

Zachyceno na záznamu…

Stačí se ohlédnout jen kousek do minulosti a můžeme jmenovat hned několik případů, kde kamerové systémy sehrály velmi významnou roli. K nejpalčivějším incidentům patří srpnové napadení u zábavního podniku Luna v Teplicích, kdy oběť napadení podlehla následkům zranění. Díky zveřejnění videozáznamu a fotografií z incidentu bylo za přispění veřejnosti a svědků dopadení pachatele úspěšné.

Vzpomeňme i na červencovou demonstraci v Krupce u Teplic, kterou doprovázely výtržnosti. Policie v tomto případě opět využívá dostupných kamerových záznamů pro vytipování a ztotožnění osob odpovědných za výtržnosti.

Svou roli sehrály bezpečnostní kamery i při objasnění krádeže odložené a zapomenuté peněženky v supermarketu v Duchcově. Kdyby pachatel věděl, že je jeho čin nahráván, jistě by si krádež rozmyslel. Bohužel, videozáznam z bezpečnostních kamer prozradil jeho totožnost.

Nasazení kamer přímo v akci

Strážníci v Krupce byli nedávno vybaveni moderními velkokapacitními záznamovými zařízeními. Jde jak o minikamery, které se umisťují přímo na hruď policisty a mohou tak zaznamenávat veškeré zákroky i dění v okolí strážníka, tak o kamery umístěné ve služebních vozidlech, které zabírají dění před a za vozem. Kamery zaznamenávají nejen obraz, ale také zvuk a mohou poskytnout autentické záběry z místa zásahu a přenášet je přímo na operační středisko.

Výhodu zabezpečení pomocí chytrých kamerových systémů využívají i na fotbalovém stadionu v Teplicích. Pomocí 6 kamer s vysokým rozlišením obrazu je snadné sledovat každého diváka v určitém sektoru a snadno identifikovat potenciálně nebezpečné chování, jako jsou výtržnosti, vandalismus a další přestupky. Díky tomu se zvyšuje bezpečnost všech návštěvníků na stadionu.

Prevence i odhalení pachatelů: Kamery mění pravidla hry

Instalaci bezpečnostních kamer kvitují i odborníci na bezpečnostní služby. Podle Pavla Mikšátka, obchodního a technického ředitele bezpečnostní agentury TOP security, která zabezpečuje objekty v Teplicích a serveru Bezpečné Čechy objasnil náhled na tuto problematiku, jsou viditelně nainstalované kamerové systémy jednou z cest, jak preventivně působit na potenciální pachatele trestných činů.

Pokud má někdo v úmyslu vyloupit obchod, posprejovat zeď, přepadnout kolemjdoucí nebo vykrást dům a zjistí, že je natáčen, může si svůj čin rozmyslet. Pokud už se přeci jen ke spáchání trestného činu rozhodne, je díky záznamu z kamer snadnější jeho dopadení. Dnešní zabezpečovací systémy jsou na takové úrovni, že dokáží detekovat pohyb, odhalit vandalismus, oznámit podezřelé chování nebo sledovat obličeje v davu. Kamery s nočním viděním nemají problém s pořízením velmi kvalitního záznamu ani při zhoršených světelných podmínkách.

Bezpečné Teplicko: Každý občan může přispět ke snížení kriminality

V posledních několika letech se kriminalita v Teplicích a okolních obcích mírně snižuje. Pokud si vezmeme poslední zaznamenaný měsíc (září 2023), kdy bylo v mapách kriminality na území Teplic zaznamenáno 497 přestupků a trestných činů a porovnáme ho s údaji za měsíce září v předchozích letech, je pokles jasně viditelný.

Aby se kriminalita dále snižovala, je vhodné, aby nejen kriminalisté, ale také sami tepličtí občané a podnikatelé přiložili ruku k dílu tím, že si vhodně zabezpečí majetek a budou obezřetní vůči svému okolí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru