Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – V parku Československé armády naproti Šanovské mušli zmizely stromy. Ty svými propojenými korunami zajišťovaly lidem sedícím na lavičkách pod nimi příjemný stín. Dnes tady místo nich najdete 20 nově vysázených stromků. Město podle vyjádření primátora Jiřího Štábla nechalo stromy vykácet na základě záměru navrátit této části parku původní historickou podobu.

„Všechno, co bylo pěkné, mizí,“ posteskla si Anna P., která k mušli občas zajde na koncerty. „Rády jsme s kamarádkou právě pod těmi stromy v létě sedávaly.“ Muž, který si prostor před Šanovskou mušlí fotografoval, z nové podoby také nadšený nebyl. „No, co bych říkal, ty stromy sem patřily. Teď už to tu nikdy takové nebude. Nechápu, proč to město udělalo.“  

Lokalita parku u Šanovské mušle je součástí městské památkové zóny. Oplakávaná řada stromů byly katalpy s kulovitou korunou, které tu město vysázelo v roce 2000. Nejenom, že neodpovídaly původní podobě této části parku, protože byly kompozičně a druhově nevhodné, navíc se ale této dřevině u mušle nedařilo. V uplynulých letech už byly proto některé ze stromků kvůli špatnému zdravotnímu stavu vykácené.

Předloženou projektovou dokumentaci ke zmíněnému záměru, která navrhuje zcela novou tvář prostranství u mušle, schválili odboru životního prostředí teplického magistrátu i památkáři. Mnohem lépe koresponduje s původní, historickou podobou Šanovského parku. Mezi vysazenými stromky tak v rámci revitalizace nyní najdeme javory, jírovce a třešně. Všechno nové chce svůj čas. Dopřejme ho tedy i novým stromkům. 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru