Osek – „Nejlepší Plzničku široko daleko mají jenom tady“, shodli se do jednoho dotazovaní hosté restaurace U Ondřeje v Oseku, ve středu 21. února. V den, kdy jmenovaná provozovna získala třetí Hvězdu sládků. Sami hosté tak potvrdili, že zaslouženě. Ocenění, které svým nejlepším provozovnám uděluje Plzeňský Prazdroj, přijel do Oseka osobně předat obchodní sládek společnosti, Martin Hložek. Za tým restaurace hvězdu přebíral provozovatel Ondřej Brudna.
„Hvězda sládků je ocenění pro nejlepší hospody, které se o pivo správně starají, mají ho správně skladované, pravidelně sanitují, používají správný tlačný plyn, mají v restauraci perfektní pořádek, umí pivo správně načepovat, ale umí také třeba správně umýt sklenici,“ uvedl hrubý výčet hodnocených parametrů Martin Hložek.
Podle něj není jednoduché ocenění získat, natož ho znovu obhájit. Osecká restaurace, přestože je v provozu teprve tři roky, obhájila hvězdu potřetí. „V ústeckém kraji máme třicet provozoven, které letos získaly Hvězdu sládků. Na Teplicku je jich sedm. „V Česku mají Plzeňské pivovary cca dvacet tisíc provozoven. Hvězdu sládků pro letošní rok získává jen 835 z nich,“ zdůrazňuje Hložek obtížnost vybojovat ocenění.
Tradice udělování Hvězdy sládků běží šestým rokem. Osecká restaurace se přihlásila o dva roky později, kdy odstartovala svůj provoz. Hvězdu obhájila už třikrát, tedy zatím každým rokem, což je podle Hložka fantastický výkon. Ze všech provozoven v republice obhájilo ocenění každý rok od jeho počátků zatím jen 175 z nich.
K předání Hvězdy sládků došlo ve středu krátce po 18. hodině. Martin Hložek pronesl úvodní řeč a hvězdu předal do rukou provozovatele restaurace Ondřeje Brudny. Ten ji s vědomím, kdo na ní má největší zásluhu, promptně posunul vedle sebe, do rukou svého výčepního Lukáše Profelda. A následovalo tradiční finále obřadu, při kterém se některým pivařům draly do očí slzy. Polévání výčepu čerstvě načepovanými pivy.
Výčepní je podle obchodního sládka Plzeňského pivovaru v restauraci velmi důležitou osobou. „Když vejdete do restaurace, zjistíte, že nevidíte ani majitele, ani provozního, ale výčepního. Ten se na zážitku hostů podílí nesmírně. Dobře načepované pivo to všechno podtrhne, dává tomu teprve smysl. A co si budeme povídat,“ dodává Hložek s úsměvem, „hospoda je nejstarší sociální síť a v té se chtějí lidé cítit dobře.“
Provozovatel oceněné restaurace, Ondřej Brudna, sbíral zkušenosti jedenáct let ve Švýcarsku jako šéfkuchař. Dokončil zde i studium svého oboru. Ve svýcz dvaatřiceti letech se vrátil do Oseka, kde má rodinu a otevřel svoji první hospodu. Jak je vidět, daří se. A co by vzkázal svým následovníkům, studentům Hotelové školy v Teplicích, se kterou spolupracuje? „Aby se tomu věnovali, měli rádi svoje řemeslo a dělali ho tak, jak se má. Poctivě.“
Pro úplnost seznam restaurací na Teplicku, které letos získaly Hvězdu sládků: Hospoda U Švagra (Nová Ves, Teplice), KNAK (Teplice), Restaurace Bunkr (Dubí), Restaurace Metropole (Trnovany), Restaurace Sokolovna (Proboštov), Restaurace U Kozičky (Teplice) a U Ondřeje Stropník (Osek).