Lázeňský sad se od úterý 20. června jmenuje Wolframovy sady. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Park u Krušnohorského divadla v Teplicích, pojmenovaný jako Lázeňský sad, ponese nově jméno Wolframovy sady. Na doporučení zastupitele Petra Šíly (ODS) schválili nový název tepličtí zastupitelé na zasedání v pondělí 17. června. Josef Wolfram byl starostou Teplic v letech 1789-1839. Byl rovněž skladatelem a iniciátorem založení orchestru, jehož tradice pokračuje i v současné době v podobě Severočeské filharmonie.

Přejmenovaný park je významnou lokalitou v centru města. Je nejnavštěvovanějším místem pro relaxaci lázeňských hostů a koná se zde tradiční zahájení lázeňské sezóny. Historicky je místo také spjaté s kašnou na okraji sadů, ke které se váže pověst o objevení teplických léčivých pramenů pasáčkem vepřů.

Josef Wolfram zahájil své působení ve funkci před rovnými dvěma sty lety, kdy byl jmenován purkmistrem. Podle Petra Šíly Wolfram přilákal do Teplice řadu významných hostů. „Ať to byli velcí umělci, či mocnáři a státníci tehdejší doby, všichni přijeli díky Wolframově působení. Vděčíme mu tak za to, že se mohou Teplice pyšnit svou slavnou minulostí,“ komentoval návrh na změnu Šíla.

Změna názvu je platná k datu 20. června, kdy v Krušnohorském divadle zazní obnovená premiéra Wolframovy slavné opery Perkmon. Co se týče technických záležitostí, přejmenování parku nepřinese nikomu problémy. V lokalitě Wolframových sadů nestojí žádné budovy a nikdo tak nemusí měnit adresu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru