Foto zdroj: obec Proboštov
Teplice

Proboštov - Nově revitalizovaný Proboštovský rybník se v loňském roce potýkal s přítomností ptačích motolic, jejichž larvy – cerkárie – vylučované vodními plži dokážou u koupajících se lidí způsobit nepříjemnou svědivou vyrážku zvanou cerkáriová dermatitida. 

Po podrobném prozkoumání situace se jako mezihostitele parazita s odborným názvem Trichobilharzia franki podařilo identifikovat uchatku nadmutou (Radix auricularia). Přítomnost nakažených plžů byla prokázána i ke konci letní sezóny a tak existoval předpoklad, že se s infekcí bude možné setkat i v následujícím roce.

Koncem května letošního roku se členové výzkumného týmu z pražské parazitologie PřF UK vydali situaci opět monitorovat. Aktivita vodních plžů již byla na vzestupu a podařilo se potvrdit přítomnost několika desítek jedinců, mezi kterými převažovaly uchatky nadmuté, přítomni však byli i okružáci, levatky, blatenky a bahnivky. Žádný z vyšetřovaných plžů nevylučoval problematické cerkárie, v bezprostředním okolí samotného rybníka však byli v přilehlé malé vodní ploše u bývalého zařízení pro odpouštění rybníka nalezeni i další plži rodu Radix, z nichž jeden vylučoval cerkárie jiného, rovněž problematického druhu ptačí schistosomy Trichobilharzia regenti.

Zda se tento nový druh parazita vyskytuje i v samotném Proboštovském rybníce zatím nelze vyloučit ani potvrdit, přítomnost velkého počtu ptačích definitivních hostitelů však tuto pravděpodobnost zvyšuje. Uvidíme, jak se množství nakažených plžů i zastoupení ptačích schistosom v nich změní do července, kdy se chystáme na další kolo odběrů. 

Kromě vodních plžů tuto sezónu nově vyšetřujeme i vzorky vody pro získání tzv. environmentální DNA. Zmíněný postup monitoringu ptačích schistosom je prozatím ve vývoji a je založen na identifikaci DNA parazita v materiálu filtrovaného z vody. Proboštov byl tak spolu s dalšími devíti lokalitami po celé ČR zařazen do našeho rozsáhlého projektu, jehož výsledky by do budoucna mohly proces potvrzení přítomnosti problematických druhů cerkárií ve vodních nádržích výrazně usnadnit.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru