Ilustrační foto
Teplice

ČR - Ministerstvo zdravotnictví představilo komplexní novelu zákona o zdravotních službách. Ta přináší zásadní změny v oblastech pohotovostních služeb, práv pacientů, zdravotní péče o děti, duchovní péče či dobrovolnictví ve zdravotnictví.

To vše bude mít pozitivní dopad především na pacienty, zvýšená ochrana se ale týká i poskytovatelů. Společně s dalšími novelami představuje klíčový pilíř reformy zdravotnického systému. Na dnešní snídani s novináři to řekli zástupci ministerstva zdravotnictví.

„Novela přináší významné benefity především pro pacienty. Pacientům nově garantujeme základní síť lékařské pohotovostní služby, zároveň má být odpovědnost za organizaci a zajištění pohotovostních služeb přesunuta z krajů na zdravotní pojišťovny, které mají více kompetencí k zajištění náležité dostupnosti zdravotních služeb. Tím zároveň dochází k výraznému odbourávání administrativní zátěže dopadající na krajské úřady, právě na základě přenesení odpovědnosti za organizaci a zajištění pohotovostních služeb,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Jde o výsledek intenzivní a dlouhodobé spolupráce mezi odborníky, legislativci, dalšími resorty, krajskými úřady, profesními komorami, odbornými společnostmi, neziskovým sektorem a dalšími partnery. Hlavním cílem bylo zefektivnit současný právní rámec, který bude reflektovat současné potřeby a výzvy, kterým čelíme, a zároveň bude flexibilní a připravený na budoucí změny,“ řekla ředitelka odboru zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová.

Novela také obsahuje opatření, která mají podpořit posílení práv pacientů a stejně tak ochranu poskytovatelů zdravotních služeb. Zásadní je také zakotvení nemocničních ombudsmanů, díky kterému budou moci poskytovatelé zdravotní péče a krajské úřady efektivně řešit stížnosti a podněty pacientů již přímo v nemocnicích. Pacient také bude lépe informován o ceně poskytovaných zdravotních služeb, tato informace bude více závazná, stejně jako ceník poskytovaných zdravotních služeb.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru