Ilustrační foto
Teplice

ČR - V Senátu proběhlo jednání na téma “Očkování proti COVID-19 – Analýza nežádoucích účinků”, které bylo pořádáno ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví, senátního Výboru pro zdravotnictví a sněmovního Výboru pro zdravotnictví.

Podle studie WHO European Respiratory Surveillance Network zachránilo očkování v Evropě v období 10/2020-04/2023 přibližně 1,4 milionu životů u osob nad 25 let, průměrná redukce úmrtí byla 57 %.

“Debatu nad zdravotními tématy, mezi která očkování a jeho nežádoucí účinky nepochybně patří, je třeba vést transparentně, odborně a bez politického zadání, což činíme. Na jednání měli možnost vystoupit odborníci napříč obory a panuje shoda mj. na tom, že přínosy očkování proti covidu převyšují jeho rizika, což je skvělá zpráva i do budoucna,” uvedla předsedkyně Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Zdenka Němečková Crkvenjaš.

“Všechna data, která v rámci prezentací zazněla, jsou objektivní a doložitelná a nejsou podporována farmaceutickými firmami. Důležité je vnímat poměr mezi přínosem a riziky očkování, který je v tomto případě velmi dobrý, ” doplnil předseda Výboru pro zdravotnictví Senátu Roman Kraus.

“Zásadním faktorem pro kontrolu nákazy bylo ve všech érách pandemie především očkování. Ochranný efekt vakcín a následně i posilujících dávek sledujeme napříč obdobími, v éře varianty omikron jej pozorujeme zejména u zranitelných skupin – tedy pacientů starších 65 let, polymorbidních pacientů a diabetiků. Nad daty navíc probíhá spolupráce s univerzitními vědeckými týmy, které ochranný účinek vakcín v jednotlivých obdobích potvrzují.” uvedl Tomáš Pavlík, analytik Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

“V rámci činnosti SZÚ realizujeme kontinuální monitoring variant SARS-CoV-2 v ČR. Viry obecně, včetně koronaviru, se neustále mění, dochází u nich k častým mutacím, o situaci pravidelně informujeme ve veřejně dostupných zprávách na webu Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění a Surveillance odpadních vod,” uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru