Karel Kaliba u nosorožce, kterého věnoval dětem z mateřinky. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Mukov, Duchcov - Děti z Mateřské školy Tyršova v Duchcově dostaly před koncem školního roku pořádný dárek. Na zahradu mateřinky jim přibyl nosorožec z dílny uměleckého štukatéra Karla Kaliby. Ten je známý například svými sochami dinosaurů z Hrobčicka. 

„Byla to původně zkouška nové technologie, jak bych mohl modelovat sochu, která by byla lehčí. Korpus jsem vybrousil z polystyrenu a na něj jsem potom nanášel reprofilační maltu na opravu betonových konstrukcí, která má vlákno,“ vysvětluje Karel Kaliba.

Ve svém ateliéru v Mukově vytvořil sochu, jejíž inspirací byla malá dětská hračka. 

„Test proběhl úspěšně, nevěděl jsem, co s tím, kam nosorožce udat. Kontaktovala mě duchcovská školka, jestli bych jim toho nosorožce dal. Takže samozřejmě nebyla jiná volba,“ usmívá se šikovný řemeslník. 

Nezbývalo tedy, než majestátní zvíře naložit na nákladní automobil a přepravit do Duchcova a potom s pomocí party silných chlapů umístit na konečnou pozici. 

„Musím říci, že včera jsme byli s dětmi v zoo v Děčíně, takže jsme je připravovali na to, že k nám přijde podobný přírůstek do školky. A je teda parádní, úplně jsme nadšení,“ hodnotí dílo ředitelka Mateřské školy Tyršova v Duchcově Michala Partíková.  

Že ve školce mají rádi zvířata, dokládá i výzdoba zahrady. „S dětmi jsme dnes vymysleli, že uděláme projektový den, že jedeme do safari, takže školka je trošku vyzdobena i zvířátky ze safari a děti budou plnit úkoly, které paní učitelky připravily k tomuto tématu,“ dodává ředitelka. 

Nosorožce dostaly děti od Karla Kaliby darem, Stavebniny Černý zase sponzorským darem zajistily dopravu. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru