Ilustrační foto: Město Bílina
Teplice

Bílina - Město Bílina snižuje na minimum koeficient pro bydlení a naopak zvyšuje na maximální výši koeficient pro průmysl. Město reaguje na novelizaci zákona o dani z nemovitostí, která přinesla nejen zvýšení daně z nemovitostí u bydlení (+ 80 %), ale v oblasti průmyslu u některých skupin nemovitostí i výrazné snížení této daně (- 60 % u ostatních nevyužívaných ploch). Důsledkem pro Bílinu je výrazné snížení předpokládaného výnosu z této daně v roce 2024 a bez zásahu města i v dalších letech.

Novela zákona o dani z nemovitosti zvýšila daňovou zátěž obyvatelstvu (bydlení) a částečně jí snížila průmyslovým podnikům a to včetně těžkého průmyslu. To se městu nelíbí.

Proto Bílina s účinností od 01.01.2025 mění obecně závaznou vyhlášku s cílem ulevit obyvatelstvu snížením místního koeficientu u bydlení (z 1,0 na 0,5) a naopak zvyšuje místní koeficient u staveb pro průmysl (z 1,5 na 5 pro skupinu „podnikání v oblasti průmyslu, stavebnictví, dopravy, energetiky nebo v ostatní zemědělské výrobě“) a koeficient u pozemků typu ostatní zpevněné plochy v obchodním majetku podnikatele na 2,0. Všechny ostatní koeficienty zůstaly beze změn.

Touto změnou v katastrálních územích Bíliny dojde od 01.01.2025 ke snížení daně z nemovitostí pro bydlení o - 50 % oproti roku 2024 a dokonce o - 10 % i v porovnání s rokem 2023. Zátěž daně z nemovitostí tak bude více přenesena na průmysl a energetiku. Celkový výnos daně v následujících letech bude krýt výpadek sdílených daní, které jsou městu kráceny konsolidačním balíčkem.

Velká část našeho kraje včetně města Bílina a především jeho občané jsou desítky let zatěžováni důsledky těžkého energetického průmyslu. K tomu v dnešní době, kdy by mělo dle předchozích slibů docházet k útlumu těžby, roky plánovanému způsobu rekultivace a rozvoji turistického ruchu, tak jsou tyto plány pro náš kraj měněny v důsledku klimatických změn a tím vyvolaných změn energetických koncepcí. Dochází ke změnám slibovaných plánů rekultivací např. v souvislosti s rozvojem fotovoltaiky.

Město Bílina si změny a jejich důvody uvědomuje, na druhou stranu to však pro občany města i celého Ústeckého kraje znamená opět negativní dopady (nenaplněné představy o způsobu rekultivace a rozvoji kraje, stagnace oproti jiným krajům, odliv vzdělaných a kvalifikovaných obyvatel a další známé negativní jevy). Nesouhlasíme s tím, že opět jsou Ústecký kraj a jeho lidé „obětováni“ ve prospěch celorepublikových či nadnárodních energetických zájmů.

Tento krok města je jednou z mála možností, jak může samo město svým obyvatelům ulevit, a přitom nesnížit daňové příjmy města.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru