Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Lahošť – Když projíždíte Lahoští, určitě vašemu pohledu neunikne tamní nová dominanta. Soubor čtyř soch na upraveném prostranství nad křižovatkou, po pravé straně směrem na Duchcov. Podle místostarosty Milana Fábery byla instalace soch, vyrobených v rámci nedávného řezbářského sympózia, realizovaná v souvislosti s keltským pokladem, který se našel v nedaleké obří věži.

„Ve věži pramení termální prameny, které mají návaznost k teplickým pramenům. Někdy na konci 19. století, když došlo k jejich narušení důlní činností, začalo se ve věži hloubit a v takové půlmetrové míse se našel poklad,“ přibližuje místní raritu lahošťský místostarosta. Poklad obsahoval kolem 1600 kusů unikátních předmětů, jako byly bronzové náramky, prsteny nebo brože. 

Místostarosta Milan Fábera představuje sochy. Foto: Ilona Kaulfuss

„Ty předměty házeli keltové nejspíše do věže k pramenu jako milodary, nebo něco podobného. Dřív odtud vedl pramen dokonce do Duchcova, kde měli Valdštejnové lázně.“ Sochy podle Fábery představují keltské bojovníky, z nichž jeden ukazuje směrem k věži, k místu nálezu pokladu. Pod křižovatkou na druhé straně stojí v květinovém rabatu ještě socha ženy s motykou.

Foto: Ilona Kaulfuss

V prostoru jsou upravené a vysypané cesty. Místostarosta Milan Fábera prozradil, že se chystá zatravnění a vysázení keřů, které parčík vizuálně oddělí od ostatní plochy. Objeví se tady i lavičky a cedule s informací o lahošťském pokladu. O tom mimochodem napsala publicistka Věra Bartošková knihu Duchcovský poklad v Lahošti evropský fenomén a vydalo ji nakladatelství Kapucín v roce 2008.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru