Sázení v Třešňovce v roce 2023. Foto: Město Teplice
Teplice

Teplice - Město Teplice plánuje ve dnech 28. a 29. října cca od 8:30 do 14:00 hodin opět vysazovat stromky v sadu Třešňovka, který se nachází v blízkosti teplické hvězdárny. Jedná se již o čtvrtý ročník participativního projektu s občany, který má za cíl obnovu třešňového sadu.

Projekt iniciovalo město Teplice společně s odborem životního prostředí. Záměrem je poskytnout jednotlivcům, skupinám, školám, školkám nebo klubům možnost aktivního zapojení. Účastníci si tak vyzkouší celý proces výsadby stromu. Následně mohou prostor dlouhodobě využívat k setkávání nebo odpočinku v přírodě. 

V první etapě, která se uskutečnila v roce 2021, vysadili občané s pomocí města celkem 45 stromků, v roce 2022 se sad rozrostl o 33 stromků, v roce 2023 přibylo dalších 35 stromků. Letos je v plánu výsadba 31 kusů. Revitalizace sadu bude pokračovat v etapách přibližně do roku 2030. Péči o celý sad zajišťuje město Teplice.

Jak se přihlásit?

Zájemci (jednotlivci i skupiny) se mohou závazně přihlásit do 3. října (e-mailem – nutné na obě adresy: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Do zprávy je nutné uvést, kdo se sázení zúčastní – jméno nebo označení skupiny, počet dospělých a počet dětí, kontaktní telefon, emailovou adresu a v neposlední řadě preferovaný termín sázení včetně času. Termín může být po vzájemné dohodě upravován, a to s ohledem na zájemce, kteří se přihlásili dříve a daný čas už obsadili. Počet míst je omezený, proto doporučujeme přihlásit se co nejdříve.

Ti, co si již vysadili své stromky v předchozích etapách a zjistili, že se právě těm jejich nedařilo a uschly, si mohou svůj stromek vysadit na svém místě znovu – letos zaznamenal odbor životního prostředí 4 neprosperující kusy, za které nakoupí náhradu. Pokud se dotyční nepřihlásí, zasadí je na původní místa zahradníci dodavatelské firmy Marius Pedersen a.s.

Co potřebujete k sázení?

Stromky je možné označit vlastní, kreativně vytvořenou jmenovkou – cedulkou formátu A4 a zalaminovat ji tak, aby odolala vlivům počasí. Cedulky se připevňují na kotvící kůl, tak doporučujeme přinést si i vhodný aretační materiál. Účastníci by se na vlastní sázení měli, pokud mají tu možnost, vybavit patřičným náčiním a ochrannými prostředky (lopaty, lopatky, rukavice apod.) Stromy a výsadbové jámy budou připraveny. Na místě bude i nářadí k zapůjčení.

Proč sázet nebo obnovovat sady?

  • zvyšují pestrost krajiny a pomáhají nám v orientaci
  • jsou medonosnými dřevinami
  • dávají nám stín a v půdě udrží vláhu, ochlazují okolí
  • jejich kořeny zpevňují půdu a zabraňují tak erozi
REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru